Spektralno snimanje 'Dragomirovog osmoglasnika' iz 13. stoljeća

Povijesni dokumenti i rukopisi izblijede tijekom vremena. Spektralno snimanje kulturne baštine daje odgovor na pitanje kako ih obnoviti i sačuvati za budućnost. Upravo takvoj analizi podvrgnut je vrijedan rukopis dubrovačke znanstvene knjižnice.

'Dragomirov osmoglasnik' iz 13. stoljeća iz fonda dubrovačke Znanstvene knjižnice, dijelom izbrisan i izblijedio, podvrgnut je multispektralnoj analizi.

- Snimamo u mnogo različitih boja koje su nevidljive ljudskom oku. To činimo kako bismo pokušali 'izvući' izblijedjele tekstove koje ne možemo vidjeti. Nadamo se da će infracrvena ili ultraljubičasta kamera 'vidjeti' tekst koji onda opet možemo čitati, objašnjava voditelj radionice RIT CIS David W. Messinger.

Ova se tehnologija primjenjuje već desetljećima za analizu dokumenata, knjiga i rukopisa od povijesne i kulturne važnosti.

- Ta tehnologija ne koristi se samo kod dokumenata, nego i artefakata gdje nije samo važan rukopis, nego i materijali – želimo znati od čega su napravljeni ti rukopisi, datirati. Izgubljeni podaci se tako mogu ponovo pronaći, napominje ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Jelena Bogdanović.

Najčešće se snimaju dokumenti za koje se uopće ne zna što je na njima pa se poslije otkrije da je riječ o kulinarskim receptima ili sličnim zabilješkama. No katkad ima i važnih otkrića.

- Prije 10-15 godina, moj kolega Roger Easton bio je dio tima koji je otkrio dotad nepoznate Arhimedove radove. To je otkriće na neki način promijenilo način razmišljanja o povijesti matematike. Bilo je jako uzbudljivo. I dalje je to jako važno, ističe Messinger.

Ovom je prigodom snimljen i jedan nedatirani fragment beneventane - srednjovjekovnog latiničnog pisma koje je na našem području bilo u upotrebi od 10. do 13. stoljeća, a što na njemu piše - pokazat će daljnja analiza.