Beč u skicama arhitekta Davora Senečića

Koristeći danas u arhitekturi već zastarjelu tehniku skiciranja Davor Senečić ponudio drugačiju vizuru Beča, koja se može razgledati na izložbi 'Skice iz devedesetih' u zagrebačkoj je Oris kući arhitekture.

- Danas su skice na skicen ili aquafix papiru bezvrijedne i gotovo ih nitko ne radi. Nove, mlade kompjuterizirane generacije skiciraju 3D modele na računalu u fotografskoj realnosti. Teško je danas naći ured ili radni stol arhitekta sa skicen papirom, napominje Senečić.

Za većinu od skica koje predstavlja na izložbi Senečić kaže da se sjeća većine projekata kojima su prethodile, ali nekih nažalost i ne: To su jednostavno skice iz devedesetih, rađene u Beču. Većinom su crtane Stabilo flomasterom, neke su obojene, a manji dio u olovci ili uz pomoć ravnala, objašnjava Senečić.

- One su u stvari transformacija ili simbioza. Konkretna i jednostavna. Misli, imaginacije i ruke koja vuče liniju na tom fantastičnom papiru. Samoća i sloboda uma gdje vrijeme staje... Predstavlja tu liniju koja nema kraja. Jer kraja u stvari nema, zaključuje Senečić čija se izložba u Orisu može razgledati do petka, 22. ožujka.

Pogledajte razgovor s Davorom Senečićem emitiran u emisiji Kultura s nogu, koju možete promaći na usluzi HRTi: