U podmornici i magnetska rezonanca je lakša

Odnedavno su Klinika za dječje bolesti Zagreb i njeni mali pacijenti dobili pravu podmornicu. Naime, uređaj za magnetsku rezonanciju u čijem tunelu djeca provode i do pola sata, nepomično i mirno, odsada će uvelike olakšati liječnicima preglede, a mališanima uvelike olakšati stres pregleda, zahvaljujući dojmu plovidbe podmornicom među morskim šarenilom.

Ribice raznih veličina i boja, hobotnice i podmornica. Od nedavno to su slike koje ostaju u pamćenju djece koja moraju obaviti pregled magnetskom rezonancom u bolnici u Klaićevoj. Za djecu je taj pregled jedan od najzahtjevnijih i najstresnijih.

Većina postupaka magnetske rezonancije u manje djece odvija se u općoj anesteziji. U protivnom je teško postići da dijete bude mirno što je ključ uspjeha pretrage. Prijašnji ugođaj bio je siv, jednoličan i pomalo zastrašujuć, ne samo djeci, nego i njihovim roditeljima. Podmornica pomaže raspršiti taj stres.

Nije jednostavno ni odraslu osobu, a još manje dijete uvjeriti da može bez pomicanja izdržati trajanje samog postupka. Posebna se pažnja posvećuje pripremi i djeteta i roditelja pa onda sve teče glatkije. Uređaj za magnetsku rezonancu uređen na način da olakša djeci taj dijagnostički postupak jedan je medicinski nadstandard.

- Ovakav uređaj za magnetsku rezonanciju ne postoji u Hrvatskoj, ne postoji nigdje bliže u regiji. Koliko znam najbliži ovakav uređaj postoji u Barceloni u Španjolskoj i u Warsawi u Poljskoj, kazao je glavni inženjer medicinske radiologije Šimo Zirdum.

Uređenje uređaja svojevrsna je donacija jedne hrvatske kreativne agencije, a rad ruku Marine Cumbo.

- Radili smo im identitet, radili smo web stranicu, i svakakve sitnice. Ovo je bio najveći projekt koji smo do sada radili, ali pričali smo o nekoj danjoj suradnji, još neki uređaji i sobe koji bi se mogli urediti, govori Cumbo.

Ideja da to bude baš podmornica došla je od osoblja bolnice, a s obzirom na izgled samoga uređaja motiv se dobro uklopio. Prema riječima Marine, ali i ravnatelja Gorana Roića za zaključiti je da će Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj nastaviti svoje prostore veselim bojama i crtežima približavati svojim pacijentima i tako im činiti boravak u bolnici što je moguće manje sumornim.