Kako se riješiti neugodnog zadaha?

Neugodan zadah u ustima, stanje je koje je svaka osoba iskusila tijekom života. U većini slučajeva uzrok su nedostatna higijena usne šupljine i ostaci hrane koji se zadržavaju u međuzubnim prostorima, ali ova neugodna pojava može ukazivati i na zdravstvena oboljenja.

Loš zadah pojava je koju najčešće povezujemo s lošom higijenom usne šupljine. Međutim, možda vas iznenadi da loš zadah može biti simptom raznih bolesti i stanja. Liječnike ne zabrinjava zadah koji traje dan-dva ili tri, već onaj dugotrajni, kronični zadah. Takav zadah često nastaje kada ostaci hrane zaostanu negdje u probavnom traktu te počnu trunuti.

Dugotrajan loš zadah koji ne prolazi nakon temeljite higijene, može biti simptom i karcinoma na nekom dijelu probavnog trakta. A sam njegov neugodan miris može usmjeriti liječnike na to koju bolest da traže.

Prvi korak u rješavanju problema lošeg zadaha ipak treba biti pojačana briga o higijeni usne šupljine i posjet stomatologu. Postoje dvije vrste pacijenata, oni koji su svjesni svoga lošega zadaha i oni koji toga nisu svjesni.

Loš zadah kod mnogih bolesnika dovodi do problema s njihovim bližnjima, a te osobe i same počnu izbjegavati društva. Dobra je vijest da je gotovo svaki loš zadah izlječiv i da se time automatski pacijentu povećava kvaliteta života.