Zašto sol nije zdrava

Svi znamo kako sol i nije tako dobar začin za naše zdravlje, no opet ju unosimo u većim količinama no što bismo trebali. U prosjeku unosimo 3,7 grama soli, što je 1,7 grama više od preporučene količine.

Sol je vitalni mineral koji je potreban za pravilan rad našeg organizma. Međutim, u malim količinama. Važno je znati da mnoge namirnice sadržavaju zabrinjavajuću količinu natrija koje često nismo svjesni. Da Hrvati konzumiraju previše soli, pokazuju i statistike.

Prekomjerni unos soli u starijih osoba povećava rizik oboljenja od osteoporoze, povisuje krvni tlak, tu je i rizik za nastanak bubrežnih kamenaca i kardiovaskularnih bolesti…

Dakle, čitav niz nepovoljnih učinaka na naš organizam. Smanjeni unos soli preporučuje se svima, no posebice trudnicama, djeci i osobama s određenim zdravstvenim problemima.

Da je prekomjeran unos soli itekako važno smanjiti, shvatili su svi. Važno je početi od najranije dobi, mijenjati naše prehrambene navike, kontrolirati deklaracije na namirnicama koje moraju imati opisan udio soli. Kao pojedinici, ali i društvo u cjelini, možemo puno toga učiniti.

U svakodnevnoj pripremi hrane, začini su odlična zamjena za sol. Biranjem svježeg začinskog bilja, miješanjem sezama sa solju, korištenjem mješavine suhih začina, hrana nam ne mora nužno biti bljutava i neukusna. Već za nekoliko tjedana, naši okusni pupoljci mogu se naviknuti na novi sistem prehrane, a time učiniti i dobro za naše zdravlje.

Ograničiti unose na preporučene količine, jedna je od smjernica kako naše tijelo može ostati zdravo i vitalno.