Ljubav i otpor Ivane Popović

Dvije godine nakon prerane smrti umjetnice Ivane Popović, kolone ljudi u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti okupile su se na njezinoj retrospektivi nazvanoj 'Ljubav i otpor'.

Ivana Popović bila je jedna od najintigantijih hrvatskih suvremenih umjetnica koja je iza sebe ostavila bogat opus.

Na prvi pogled se čini da je riječ o izložbi više umjetnika, no sve izloženo je u svome kratkom životu sama napravila. Diplomirana kiparica stvarala je kazalište, kostime, dizajnirala, slikala, šivala...

- Ona je razmišljala kao kiparica, iako je sebe nazivala šveljom. Postoji jedna zanimljiva anegdota - ona krojila i šivala bez da je uzimala mjere, već bi samo uzela škare i rezala, kaže autorica i kustosica izložbe Nataša Ivančević.

Provokativna i iskrena, bila je protiv svega nametnutog, modnih, umjetničkih ili društvenih trendova. Svoj je odnos prema onome što stvara najbolje je sama opisala riječima: 'Ne pratim modne trendove, nego ljude i društvo.'
Ivana - borac s osmjehom na licu
- Nije ona čudo u svijetu, nego je od svijeta ona napravila čudo. Ona je neprestano proizvodila, u svakoj sekundi svojeg života ona se izražavala i bila usmjerena na otpor i pobunu. Bila je nevjerojatna osoba, ističe autor teksta u katalogu Vladimir Stojisavljević.

Radovi Ivane Popović kao da su stvarani nevjerojatnom lakoćom pa i onda kada ne govore o lakim temama, kao što je bolest, poput Promatrača, malih portreta kojih je napravila 10.000 za vrijeme rehabilitacije.

- Moram napomenuti da je bila i fantastična kuharica, i voljela je kuhati, što i ja volim, pa smo se i u tome odmah našle, priča umjetnica Vlasta Delimar.

- Čini mi se da je bila baš istinska umjetnica koja je uvijek u svemu vidjela stvaranje – sve je u njoj radilo, sve je vidjela, sve osjetila i bila je malo ispred svog vremena, dojam je glumice Judite Franković Brdar.

Sve izloženo samo je mali dio velikog Ivanina opusa koji je prvi put predstavljen na ovakav način. Bila je umjetnica kojoj je u središtu uvijek bio čovjek i priroda i onaj čaroban trenutak u kojem stvara za koji zna da je jedinstven i neponovljiv. Baš je takva bila i Ivana Popović.