Umjetnici u zatvoru - oslikani zidovi zagrebačkog Remetinca

Kako prostore u kojima ljudi ne borave svojevoljno, poput bolnica i zatvora učiniti boljim i humanijim mjestom? Tim se pitanjem te pokušajima na njega konkretno odgovoriti godinama bave civilne udruge koje osmišljavaju i provode projekte na tom polju.

Jedan takav projekt ovaj put iznimno uspješno proveli su umjetnici koji su svojim intervencijama oslikali zatvorske prostore. Nakon požeške kaznionice na red je došao zagrebački zatvor.

Goran Rakić Chez, Slaven Kosanović Lunar, Ivan Oštarčević Zgubljen i Dominik Vuković umjetnici su koji su oslikali prostore zatvora u Remetincu. Svaki svojim umjetničkim rukopisom, udahnuli su novi život zidovima među kojima hodaju oni lišeni slobode. Svaki je rad stoga oda slobodi.

- Moji radovi prikazuju grad u kojem nedostaje heroja, kao da se pitaju što se dogodilo s herojima, objašnjava Slaven Kosanović Lunar.

Rad na ulazu u zatvor nosi naziv 'Refleksija slobode', s motivima nalik na one koji se vide u razbijenom ogledalu.

- Reakcije zatvorenika su izrazito pozitivne, komentirali su tijekom rada umjetnika, komentiraju i sada jer borave u tim prostorima. I reakcije zaposlenika su također jako pozitivne, kaže upravitelj zatvora Damir Čumpek.

Cijeli projekt prati istraživački rad u kojem sudjeluje niz stručnjaka iz različitih područja. Pozitivni učinci su višestruki.

- Cilj projekta je reestetizacija i rehumanizacija zatvorskog prostora. S izvedenim likovnim intervencijama smo u tomu i uspjeli, napominje voditeljica projekta Melinda Šefčić.

Rezultat je ovo sjajne ideje i pomno osmišljenog i razrađenog projekta. Odličan tim pod vodstvom ravnateljice HDLU-a Ivane Andabake uspješno ga je realizirao te dao primjer i drugima kako se to radi, a prema riječima svih sudionika projekta, ovo je samo početak.