Jazz u nijemom filmu

Jazz i nijemi film nemaju veliku zajedničku povijest, iako su se razvijali u isto vrijeme, no interes jazz-glazbenika za improvizaciju uz nijemi film i dalje postoji.

Je li to zato što se misli da improvizirana glazba nužno čini svaku projekciju drugačijom? Ili je nijemi film samo atraktivna podloga koja glazbenike inspirira?

Iako se danas nijemi film smatra filmskom arheologijom, i dalje za njega postoji interes. Festivali nijemog filma održavaju se diljem svijeta, a glasoviti, danas restaurirani filmovi Meliesa, Murnaua, Dreyera, Ejzenštejna, Sjöströma, Griffitha ili Chaplina, prikazuju se s velikim uspjehom na svečanim projekcijama.

Tim smjerom ide i 'Festival nijemog filma, PSSST!', koji se već dvanaest godina održava u Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu. Tu se prastari klasici, ali i filmovi suvremenih filmskih režisera, prikazuju kao bezvučni, ali - uz jazz pratnju uživo. Tako u mraku dvorane caruje jazz-improvizacija, ne bi li suzbila svaki strah od moguće tišine.

Pogledajte uvodne minute emisije Svijet jazza, posvećene jazzu nijemom filmu, koju u cijelosti prikazujemo na usluzi HRTi: