Albino pingvin predstavljen javnosti u poljskome Zoo-u

Vrlo rijetka vrsta albino pingvina prvi je put predstavljena posjetiteljima Zoološkog vrta u Gdanjsku, a njegovi čuvari tvrde da je jedina ptica takve vrste u zatočeništvu.

Mladunče afričkoga ili takozvanog magarećeg pingvina izleglo se 14. prosinca, no osoblje zoološkog vrta odlučilo je informaciju zadržati u tajnosti s obzirom na to da je bilo neizvjesno hoće li ranjivo novorođenče preživjeti. Zbog osjetljivosti je sve donedavno bilo pod veterinarskim nadzorom.

Iz Zoo-a kažu da bi ga u divljini ostali pingvini odbacili ili 'zatukli' zbog neobična izgleda te da ondje ne bi imao izgleda za preživljavanje.

- Da bismo zajamčili njegovu sigurnost, mladunče čuvamo u manjoj grupi od šest pingvina, među kojima su i njegovi roditelji. Oni su dio 70 afričkih pingvina Gdanjskoga zoološkog vrta - kažu predstavnici Zoo-a.

Spol ptice još nije utvrđen, no zna se da teži više od pola kilograma i da je visok 28 centimetara.

Direktor zoološkog vrta Gdanjsk, Michal Targowski je kazao da u divljini "predatori najprije napadaju albino životinje, pa tako i albino pingvine".

- Koliko znamo, u svijetu u zatočeništvu nema takvih primjeraka - kazao je s ponosom. Pojasnio je i da ta vrsta životinje zahtijeva posebnu brigu, jer su albino životinje osjetljivije od ostalih s obzirom na to da im nedostaje zaštitnoga tamnog pigmenta.

Isprva su on i njegovi kolege bili iznenađeni kada su shvatili da među 'štićenicima' Zoo-a imaju rijetko mladunče albino pingvina. Danas su neizmjerno sretni i ponosni na svoje bijelo mladunče.

Afrički pingvin je 2010. stavljen na popis ugroženih životinjskih vrsta zbog komercijalnog ribolova, nedostatka hrane i zbog zagađenosti okoliša.