Dječji vrtić Tratinčica platnenim torbama spašava Zemlju

Plastične vrećice i plastični otpad velika su prijetnja okolišu. Zbog toga su u koprivničkom dječjem vrtiću Tratinčica osmislili projekt kojim bi smanjili upotrebu plastičnih vrećica.

Mara ima šest godina i već zna koliko plastične vrećice mogu biti štetne. Zbog toga za svoju obitelj priprema platnenu. Njezini će roditelji u kupnju radije s platnenom torbom na kojoj je Marin crtež nego s plastičnom.

- Nacrtala sam tu da ribe ako pojedu plastiku se razbole ili umru, a tu sam nacrtala Zemlju ako recikliramo puno da bude Zemlja bolja i zdravija - kaže Mara i detaljno objašnjava što znači reciklirati -  "to znači da razvrstamo smeće kao naprimjer plastiku".

Dječji vrtić Tratinčica u Koprivnici zajedno s gradskim poduzećima pokrenuo je projekt "Platnenim torbama spašavamo Zemlju". S problemom "plastifikacije" Zemlje i ugrožavanja života plastičnim otpadom djeca će upoznati i svoje roditelje.

- Jedna od glavnih aktivnosti bit će sakupljanje plastičnih vrećica koje će za deset donesenih moći mijenjati i dobiti platnenu vrećicu, jedna od aktivnosti će biti i edukacija odraslih - objašnjava Ida Šipek, ravnateljica Dječjeg vrtića "Tratinčica".

Doznat će tako roditelji da osam milijuna tona platike završi u oceanima i da 44 posto ptica i morskih životinja ima plastični otpad u sebi. U našoj je zemlji svaki dan u upotrebi novih 250 tisuća plastičnih vrećica, što je na godinu više od 91 milijun. Sve to možemo promijeniti uz malo dobre volje, poručuju djeca iz koprivnčkog Dječjeg vrtića Tratinčica.