Prehrana onkoloških bolesnika - Nije frka

U Toplicama Sveti Martin predstavljen je digitalni projekt Nije frka. Riječ je o internetskom portalu koji su kreirali liječnici onkolozi, nutricionisti i medicinske sestre, na kojem su sve informacije o prehrani onkoloških bolesnika. Šokira podatak da petina takvih bolesnika umire zbog pothranjenosti.

Prof. dr. sc. Stjepko Pleština iz Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, rekao je da u nekim tumorskim bolestima i do 80% bolesnika ima neki oblik podhranjenosti, nutritivnog deficita.

- To moramo spriječiti jer smiješno je danas kada primjenjujemo visoko sofisticirane metode liječenja, dajemo lijekove vrijedne desetke tisuća kuna, kompromitiramo uspjeh liječenja nutritivnim poremećajima, kaže Pleština.
Sandra Karabatić, glavna sestra iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac izjavila je da bolesnici moraju biti aktivni sudionici u liječenju.

- Morate saznati puno o bolesti, svim popratnim pojavama - kako se liječenje provodi i što očekivati. Kompletan život se mijenja, kazala je Karabatić.
Mnogi savjete o liječenju i prehrani traže preko interneta - no stručnjaci smatraju da to može biti kontraproduktivno. Liječnici kažu da im bolesnici često dođu s već formiranim stavom koji je nerijetko pogrešan. Stoga su onkolozi i nutricionisti pokrenuli internetsku stranicu - nijefrka.hr - sa stručnim savjetima. Portal je u početnoj fazi. Uskoro će biti nadograđen mogućnošću direktne komunikacije bolesnika sa stručnjacima.