Što su bure i juga kontra Lika i kajaka

Krajem siječnja Marko Kovač, poznatiji kao Putnik Lik krenuo je u jedinstvenu pustolovinu, obilazak svjetionika kajakom. Prije nešto više od mjesec dana kolege iz Pule objavili su priču o početku njegove odiseje. U priči koja slijedi pogledajte gdje je Putnik Lik sada i kako mu ide.

Ni svi Zadrani ne znaju da se svjetionik na Puntamici zove Oštri rat - Marko zna, jer ima posebnu sklonost prema ovim osebujnim građevinama:

- One su iz devetnaestog stoljeća i stvarno su remek-djelo arhitekture. Danas da netko napravi svjetionik kao na nekim mjestima poput Blitvenice, Palagruže, Tajerske sestrice i slično, to bi koštalo milijune i milijune i nikad se ne bi napravilo na taj način, tako da stvarno su remek-djelo i bogatstvo, kulturna baština- kaže marko Kovač, poznat kao Putnik Lik.

I zbog toga ih je odlučio obići baš sve. Danas nemaju svi svjetionici posadu, no ako ima koga, Putnik Lik se uvijek najavi.

- Jako mi je drago da i dalje netko misli na svjetionike, ovaj svjetionik je izgrađen 1899., obnovljen 1956., jedan od rijetkih svjetionika koji je u gradovima, u svrhe turizma. Do grada se može biciklom, po meni najbolje prijevozno sredstvo, ima deset ili petnaest minuta, pozicija je lijepa, zalazak sunca još ljepši - kaže domaćin Marko Nekić.

Putnik je krenuo iz Splita 26. siječnja, do Zadra je stigao 52. dana ekspedicije. Od toga ih je na moru proveo 46, odnosno koliko god su mu vremenske prilike dopuštale. Preveslao je više od 500 nautičkih milja, odnosno više od 900 kilometara te obišao 27 svjetionika, a u jednom je danu bez prestanka veslao najviše 9 sati - od Sušca do Visa. Kad puše bura najgori su refuli, kod juga veliki valovi:

- Tada jedva čekate da završite i govorite: "slijedeći put neću ići". Ali na žalost more uvijek izgleda s kopna manje opasno nego što je kad se nađete usred kanala. A onda u kajaku nema nikakvih izlaza niti odustajanja nego se jednostavno mora izdržati - priča Marko.

S obzirom na količinu materijala koji je putem snimio, nakon što Putnik Lik sljedeće zime obiđe i svjetionike Istre i Kvarnera, namjerava napisati knjigu, a jednog dana rado bi potpisao i dokumentarac, sve u svrhu promocije morskog kajakarenja.