Guske-radilice u masliniku

S Dugog otoka dolazi priča o zaista inovativnom rješenju. Ivici Lordaniću iz Žmana - bilo je teško održavati maslinik, ručno čupkati travu ili prolaziti kosilicom po teško prohodnom kamenjaru, pa je nabavio guske! Osim toga, njih 20-ak čuva Ivičin posjed, baš kao nekada u Rimu koji su - prema legendi - spasili svojim gakanjem.

Iako im se draže praćakati uz, recimo, Savu i Dravu, guske-radilice u dalmatinskom kršu sasvim su se lijepo udomaćile. Guske na suhozidu, prizor koji se baš i ne viđa.

- One su nama ko neka vrsta radnika u masliniku. One čupaju travu, jedu travu - kaže Ivica Lordanić.

Ovaj Dalmatinac ima svoju računicu. Kako uložiti što manje energije, a dobiti što više maslina:

- Pokušavamo pronaći način kako ćemo mi proizvesti masline uz što manje rada našeg. Travu treba kositi ili čupati. Kad sam ja bio mali, ja sam čupao travu, ali to je nemogući posao, nemoguća misija. Danas ima kosilica, ali uz ovo kamenje teško je raditi i sa kosilicom - objašnjava.

A sve je počelo zato što jeleni na Dugom otoku uništavaju koru maslina. Lordanići su svoj maslinik ogradili visokom ogradom pa kad su već napravili ogradu, odlučili su u taj prostor ugnijezditi baš guske.

Daju im i jaja, domaća, za njih itekako ukusna, iako se neki susjedi i ne bi baš složili. Zna se za gusku i kao deliciju na francuskom dvoru, najmekši su i jastuci od njezina perja. Naš otočanin ne čupa im perje. No, zato ove radilice čupaju travu ujesen nakon berbe grožđa i u vinogradu.