Vučković: Mladi u Hrvatskoj su apatični

Mladi su naša najveća snaga, to je najčešća rečenica naših političara u predizbornim kampanjama. Trebaju li mladi glasovati sa 16 godina ili je uredu da glasuju s 18?

O toj je temi Sunčica Findak razgovarala u emisiji Dobro jutro, Hrvatska s gostima Ivom Marijom Ivanković, predsjednicom Vijeća učenika grada Zagreba, Milicom Vučković s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i prof. dr. Perom Lučinom s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Ivanković je naglasila kako je politička situacija u zemlji takva da za izbore ne motivira ni odrasle, a kamoli 16-godišnjake.

Vučković je sudjelovala u istraživanju koje je pokazalo koliko su mladi apatični.
- Tu smo apatiju nazvali korozivnom jer nagriza i dodatno je negativna. Drugi zaključak istraživanja bio je taj da su mladi ovisni o sustavu. Smatram da glasovanje sa 16 godina ne bi imalo efekta, rekla je.

Lučin je istaknuo kako se trendovi mijenjaju te da trenutačno postoje dvije zemlje u EU-u koje su dopustile glasovanje na izborima za predstavnička tijela prije osamnaeste godine, ali čitav je niz zemalja koje dopuštaju mladima izjašnjavanje na referendumskim pitanjima, naročito na lokalnim razinama.

- Trendovi su takvi da se ta dobna granica pomiče. Hrvatsko društvo očito još nije spremno za uključivanje mladih, rekao je i dodao kako su današnje generacije mladih zrele, ali treba uložiti u sustav obrazovanja kako bi se mladi informirali.

Ivanković ističe kako političari stalno govore da na mladima svijet ostaje, ali kakav svijet mladima ostaje, pita se.

- Zašto nemamo veću ulogu u pripremanju svijeta za nas. Mi činimo 100 tisuća potencijalnih glasača i političari bi trebali u svojim programima uključiti više stvari koje se tiču mladih, rekla je.

Vučković je ističe kako postoji kronični nedostatak medijske pismenosti među mladima.

- Učenje o participaciji u društvu treba početi od najranije dobi, kako biste jednom kada budete imali 16 godina bili svjesni svojih prava, ali i obveza, naglašava i dodaje kako je naš obrazovni sustav baziran na stjecanju znanja, a ne vještina.

Austrija je spustila dob za glasanje, ali sveučilišno studentsko vijeće bilo je protiv zato što je smatralo da njihov obrazovni okvir ne priprema u dovoljnoj mjeri mlade za izlazak na izbore.

Lučin je rekao kako je osim obrazovnog sustava važno povjerenje u politički sustav. U Hrvatskoj je on nerazvijen i niska je razina povjerenja građana i mladih u zbivanja u politici.

- Mlade treba poticati da žele utjecati na društvene promjene. Treba naučiti preuzimati odgovornost za svoje postupke i odluke, a ne prepuštati drugima da odlučuju za nas o nečemu što će imati posljedice za nas, zaključila je Ivanković.

Sugovornici su naglasili da u Hrvatskoj još nisu stvoreni uvjeti za to da mladi glasuju sa 16 godina. Samo uvođenje biračkog prava bez popratne edukacije koja će osposobiti mlade samo će im stvoriti stres i neće biti efekta, rekli su.