Učenice Srednje škole Hvar pobjednice Europskog kviza o novcu u Hrvatskoj

Učenice Ena Buzolić, Katarina Matešić, Lara Kodžoman, Marinela Dujmović i Mia Čubre iz Srednje škole Hvar pobjednice su Europskog kviza o novcu u Hrvatskoj, održanog uoči Europskog tjedna novca, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske udruge banaka (HUB).

HUB je uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje, a uoči Europskog tjedna novca od 25. do 29. ožujka 2019., pod drugi puta organizirao  "Europski kviz o novcu", online natjecanje za timove učenika od 13 do 15 godina, putem online Kahoot! Platforme i YouTube kanala. Na kvizu je sudjelovalo više od 130 srednjih i osnovnih škola te više od 1.100 učenika iz 48 gradova, a brojke ukazuju na sličan odaziv kao i prošle godine.

Drugo mjesto zauzeli su učenici Treće gimnazije iz Zagreba, a treće mjesto pripalo je učenicima Osnovne škole Bukovac iz Zagreba.

- Iskustvo ovakve vrste natjecanja je neopisivo, a pobjeda je za nas bila neočekivana. Dolazimo iz male otočne škole i smatrali smo da nemamo velike šanse za pobjedu, ali dokazali smo da uz dobar tim, trud i podršku možemo ostvariti nemoguće. Pripremali smo se na satovima Osnova turizma i Organizacije uz različite kvizove i materijale, zajednička je izjava učenica pobjedničkog tima.

Ravnatelj Srednje škole Hvar Saša Paduan naglasio je da je neophodno obrazovati učenike u području financijske pismenosti.
"Ovaj uspjeh učenika i njihovih mentora predstavlja veliki iskorak u radu naše male otočne škole. Pokazalo se da se kreativnim i inovativnim poučavanjem učenika mogu ostvariti izvrsni rezultati. Sudjelovanjem u takvim programima učenici se osposobljavaju za stvarne nadolazeće životne situacije", istaknuo je Paduan.

Za mentoricu pobjedničkog hvarskog tima Sandru Staničić financijska pismenost postaje jednako važna kao i neke druge već naučene životne vještine, dok direktor HUB-a Zdenko Adrović smatra da je mladima potrebno omogućiti korištenje modernih tehnologija, te ih u natjecateljskom okruženju dodatno potaknuti da kontinuirano usvajaju financijske vještine.

Pobjednici nacionalnog natjecanja, dvoje mladih iz pobjedničkog tima, u Bruxellesu će 7. svibnja sudjelovati na Europskom finalnom natjecanju.

Europski kviz o novcu projekt je Europske bankovne federacije čiji je cilj učenjem i pripremama za kviz poboljšati financijsku pismenost djece i mladih diljem Europe. Spaja online učenje o osobnim financijama i natjecanje svih prijavljenih timova, iz različitih učionica u isto vrijeme.