Jezoviti podsjetnik na zlo u ZKM-u

Nova predstava slovenskog redatelja Jerneja Lorencija 'Eichmann u Jeruzalemu' - jezoviti podsjetnik na zlo koje čovjek može učiniti drugom čovjeku, i pritom ne osjećati kajanje - premijerno je u petak izvedena u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Smrt milijuna Židova posljedica je plana Adolfa Eichmanna, jednog od najozloglašenijih nacističkih zločinaca. Međutim, njemačka filozofkinja Hannah Arendt, prateći Eichmanovo suđenje u Jeruzalemu 1961., postavila je 'Teoriju o banalnosti zla'. Upravo je ta postavka bila temeljni poticaj za predstavu.

- Pokušali smo na primjeru najvećeg zločina, ili najveće katastrofe, pokazati  što je čovjek čovjeku činio u povijesti, i otvoriti pitanja zla, kaže redatelj Lorenci.- Predstava je jako aktualna jer se svi možemo pronaći u njoj. Svaka obitelj u Hrvatskoj ima vrlo kompleksnu prošlost, napominje, pak, ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović.

Dio te prošlosti vidjeli smo u predstavi, gdje se u jednome dijelu priča o Eichmanu prenosi na lokalnu i osobnu razinu, pa se raščlanjuje i suđenje Artukoviću i Domovinski rat, a glumci iznose i osobna iskustva.

- Mi smo radili pokušaj rekonstrukcije, i ispitivanje i propitivanje u nama samima: koliko se to na nas odražava, koliko mi svi možda nosimo mali crv zla, komentira glumica Lucija Šerbedžija, a njezin kolega Rakan Rushaidat dodaje: Jako je bitna suigra s publikom, koja se događa.

A publika je na premijeri reagirala oprečno. Neki su otišli nakon stanke, no oni koji su ostali ovacijama su nagradili glumce i cijeli autorski tim.