Neobičan život Matilde Hengl

Intelektualka i humanitarka Matilda Hengl, koja je živjela u Osijeku u prvoj polovini prošlog stoljeća, inspirirala je glumicu Miru Perić u osmišljavanju ambijentalne drame o toj ženi ispred svoga vremena.

P
ovijesne, gospodarske, političke i kulturne činjenice vremena u kojem je Thildy živjela, glumica Mira Perić uobličila je u svoj umjetnički doživljaj, kroz imaginaciju i realnost, a predstavu nije slučajno odigrala u zgradi Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

- Drama nas vraća u Osijek s početka prošloga stoljeća kad je u ovoj zgradi živjela obitelj Hengl. Vjekoslav Hengl kao gradonačelnik Grada i njegova supruga Matilda, objašnjava ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice Dubravka Pađen Farkaš.

Zgradu, vjenčani dar Thildinih roditelja, poslije su supružnici Hengl darovali Gradskoj općini Osijek s namjerom da postane galerija. Iako je bila zanimljiva žena, visoko kulturno osviještena intelektualka i humanitarka, Thildy je živjela u suprugovoj sjeni.

- Istražujući sam shvatila da je Thilda osoba koja zaslužuje više pozornost. Jednostavno se dogodilo da sam se ja zaljubila u Thildu. I evo, rezultat je kazališna predstava, kaže redovita profesorica na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku Mira Perić.

Umjetnica je publiku, zaogrnutu plaštom Thildyna vremena, vodila kroz vilu u kojoj svaki kutak skriva svoju priču. Baš kao što je to nekada činila i Thildy, koja je bila i književnica. 

- Objavila je dva djela početkom 20. stoljeća, koja nemaju veliku književnu vrijednost, ali su nam interesantni kao literatura koja se u Osijeku pisala na njemačkom jeziku u to vrijeme, napominje viši kustos Muzeja Slavonije u Osijeku Grgur Marko Ivanković.

U ovoj ambijentalnoj procesnoj drami Mira Perić, priznata autentična glumica, doista je plijenila sjajnom glumačkom igrom i okupirala pozornost publike.