65 godina Zagrebačkih solista

Zagrebački solisti su vrhunskim koncertom u Hrvatskom glazbenom zavodu obilježili veliku obljetnicu, subotnjem središnjem slavlju pridružila se i naša sjajna violončelistica Monika Leskovar, a praizvedena je skladba Frane Paraća 'Dva stavka za gudače'.

Lijepe su godine dočekali Zagrebački solisti. Slave ga koncertima koje daruju publici i svojim bivšim članovima, i to ondje gdje ih ne bismo očekivali: na Dolcu ili zagrebačkoj zračnoj luci, no koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu poseban je jer ondje su kao kod kuće.

Uz Kelemenove, Schumannove i Straussove, izvedena je i skladba Frane Paraća skladana baš za ansambl – uz oduševljenje i gudača i publike. Zvijezda večeri bila je Monika Leskovar, violončelistica svjetske karijere, koja je pred svojom publikom nenadmašna.

- Za mene je bila velika čast svirati s tim legendarnim ansamblom, pogotovo u povodu velike obljetnice, rekla je Monika Leskovar.
Zagrebački solisti daruju glazbu svima
Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u sklopu Radio Zagreba. Svoj su prvi koncert održali pod umjetničkim vodstvom slavnog violončelista Antonija Janigra, proputovali su cijeli svijet od Beča, New Yorka do Sidneya. Uskoro će opet na put.

- Za nekoliko ćemo se dana 'otisnuti' za Južnu Koreju. To je za nas značajno jer idemo na izuzetno poznat festival na koji dolaze sva velika imena, napomenuo je koncertni majstor Sreten Krstić.

Ovi sjajni gudači, nakon svih turneja i raskošnih dvorana, uvijek vole reći da pripadaju svome gradu i da u njemu uvijek sviraju s posebnim žarom. Tako su i ovaj put Zagrebački solisti publici podarili rođendanski koncert za sjećanje.