Umro glazbenik Scott Walker, legenda eksperimentalnog popa

Glazbenik Scott Walker, jedan od članova sastava "Walker Brothers" preminuo je u 77. godini, izvijestila je britanska izdavačka kuća 4AD.

Walker, rodom iz Ohija u Sjedinjenim Državama, bio je jedna od zagonetnih i utjecajnih ličnosti u povijesti rocka, piše BBC. Napisao je niz pop-hitova koji su ga proslavili u SAD-u i osobito u Velikoj Britaniji šezdesetih godina prošlog stoljeća. Kao autor pjesama "The Sun Ain't Gonna Shine Anymore" i "Joanna" utjecao je na brojne glazbenike, od Davida Bowieja, preko Thoma Yorkea ili Roberta Planta do Jarvisa Cockera.

BBC ga je nazvao "utjecajnom rock-ikonom", a Guardian "eksperimentalnim pop-herojem".

Navodno se nikada nije osjećao ugodno zbog slave koju mu je donijela glazba. Okušao se i u solo karijeri, koja i nije bila toliko uspješna te se sredinom sedamdesetih ponovno udružio s Walker Brothersima, a sredinom osamdesetih ponovno oživljava solo karijeru u avangardnom smjeru.

Walker iza sebe ostavlja bogatu ostavštinu izvanredne glazbe. Bio je poznat kao vrhunski tekstopisac upečatljivoga glasa te jedan od najpredanijih inovatora po pitanju kreativnosti u glazbi.

Tijekom solo karijere objavio je 18 albuma, vlastitih ili albuma s glazbom nastalom za potrebe filmova. Posljednje snimke njegova rada nastale su za film "Vox Lux" s glumicom Natalie Portman.