Izložba nepoznatih djela Ivana Rabuzina

Slike slavnog hrvatskog slikara naive Ivana Rabuzina poznate su diljem svijeta, ali u tom golemom slikarskom opusu ima djela koja dosad nikad nisu izlagana. Upravo su ona glavna atrakcija na 4. 'Rabuzinovim danima' u njegovu rodnom Novom Marofu.

Pitomi brežuljci novomarofskog kraja bili su nepresušna inspiracija jednom od najvećih hrvatskih umjetnika. Reprodukcija njegove slike 'Svečanost cvijeća' osvanula je i na balonu, a na izložbi slika iz Rabuzinovih slikarskih početaka dominira nostalgija za rodnim krajem.

- Ono što je interesantno je to da je Rabuzin tek kad je otišao u Zagreb osjetio čežnju za rodnim krajem i bacio se na umjetnost, objašnjava autorica izložbe Mirjana Dučakijević.

Rijetko ili nikada viđene slike izložene su u sklopu 'Rabuzinovih dana' - većina ih je iz obiteljske kolekcije.

- Kad se ovo radilo, ja sam bio mali, imao sam pet - šest godina, za druge znam jer sam bio prisutan kad je platno još bilo prazno, prisjeća se umjetnikov sin Damir Rabuzin.

Istaknuto ime naive, ali i hrvatskog slikarstva u Novi Marof privlači zaljubljenike u umjetnost iz cijeloga svijeta.

- Javljaju nam se ljudi izvana. Imali smo nedavno čak grupu turističkih novinara iz Kine, napominje suorganizatorica 'Rabuzinovih dana' Renata Horvatić.

U sklopu manifestacije, građanima će biti dostupna i Rabuzinova poezija, jer bio je svestran umjetnik. S njegovim opusom publika će se u Novom Marofu moći upoznavati do kraja manifestacije - 18. travnja.