U Splitu najveća svjetska konferencija o diobenom vretenu

U Splitu je počela četverodnevna i najveća svjetska konferencija o diobenom vretenu. To je minijaturni stroj koji služi za ispravno razdvajanje kromosoma tijekom diobe stanice. Stručnjaci s najprestižnijih svjetskih sveučilišta održat će 40-ak predavanja i predstaviti više od 30 znanstvenih dostignuća.

Najbolji od najboljih, 70 znanstvenika iz cijeloga svijeta kojima je u središtu zanimanja diobeno vreteno, okupilo se u Splitu.

Konferencija je okupila stručnjake iz područja fizike, biokemije, biologije, evolucijskih znanosti - sve koje zanima problem diobe stanice.

Došli su najpoznatiji svjetski laboratoriji iz Europe, Amerike, Japana i s najprestižnijih sveučilišta Harvarda, MIT-a.

Istraživanje funkcija nove strukture u diobenom vretenu tema je rada tima Ive Tolić s Instituta Ruđer Bošković, koja je suorganizatorica skupa.

Bitno je razumjeti kako diobeno vreteno funkcionira da bismo razumjeli kako život funkcionira, a osim toga to je bitno i za medicinu jer je diobeno vreteno ključ za razne bolesti od raka do neplodnosti i razvoj bebe.

Posebnost ovog druženja za hrvatsku znanost mogućnost je koja je pružena mladima -  15 naših studenata i doktoranada dobilo je priliku iz prve ruke upoznati najinovija znanstvena dostignuća.

Zahvaljujući konferenciji mladi će hrvatski znanstvenici, tako, ne napuštajući svoje timove, institute i fakultete pokazati što čine, a čini se da će se suradnja i nastaviti jer susret bi se trebao ponoviti.