10 godina Galerije HDD-a

Što se posljednjih 10 godina događalo u hrvatskom dizajnu otkriva knjiga 'Fragmenti dizajnerske povijesti' u kojoj su sakupljeni materijali s 36 izložbi održanih u Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) tijekom posljednjih 10 godina.

Impozantno je to izdanje, od gotovo 400 stranica, u kojem su sabrani tekstovi, grafički i fotografski materijal nastali prigodom izložbi u Galeriji HDD-a.

Izložbe su se bavile istraživanjima dizajnerskog naslijeđa, njegovim bitnim povijesnim i suvremenim fenomenima, kao i individualnim dizajnerskim opusima. Složena je to knjiga na kojoj je radio cijeli niz autora i istraživača.

- Uloga knjige je da ispriča cijeli taj set od dvadesetak narativa o različitim temama o povijesti hrvatskog dizajna koje obuhvaćaju svašta: od fenomena vezanih za industriju koja je podržavala dizajn i u njega investirala, do nekih fenomena koji funkcioniraju kao teme unutar te povijesti, objašnjava autor i urednik izdanja Marko Golub.

Knjiga bilježi deset godina rada Galerije HDD-a, no ujedno želi prikazati sve one rakurse na hrvatski dizajn koje su rasvjetljavali pojedinačni izložbeni projekti.

- Knjiga na neki način ima enciklopedistički karakter. Sastoji se, naime, od niza manjih, zasebnih tekstova koji su pisani za potrebe pojedinih izložbi, a koji su se opet bavili vrlo različitim metodama i pristupima, pojašnjava suautor tekstova Maroje Mrduljaš.

Sadržajnost projekta, napominju autori, proizlazi i iz samih izložbi koje su demistificirale stereotipne ideje dizajna kao nečeg ekskluzivnog i koncentrirale se na njegovu povezanost s društvenim, kulturnim i političkim kontekstom, s kontekstom svakodnevnog života.