Čuvar Tutankamonove grobnice prvi put van Egipta

Vrijedni predmeti iz Tutankamonove grobnice prvi su put napustili Egipatski muzej u Kairu da bi bili izloženi u Parizu.

Gotovo 100 godina nakon otkrića Tutankamonove grobnice, dragocjenosti iz Egipta krenule su na svojevrsnu svjetsku turneju. Na tom izuzetno zanimljivom putovanju izložba 'Tutankamon, blago zlatnog faraona' stigla je i do Pariza.

Do rujna ove godine posjetitelji mogu vidjeti čak 150 izložaka. To je najveća izložba predmeta iz Tutankamonove grobnice jer je Kairo do sada dopuštao da se iz zemlje iznese najviše 50-tak neprocjenjivih predmeta.

Izuzetno zanimanje posjetitelja izazvao je kip čuvara grobnice od drva, prekriven zlatom i crnom smolom, s brončanim sandalama. Statua je pronađena na ulazu u grobnicu i jedan je od artefakata koji su prvi put napustili Egipat.

- Poznato je da su drevni Egipćani duboko vjerovali u ono što su radili i u svemu su težili savršenstvu. Kada gledate u tog čuvara grobnice, nije važno gdje stojite i iz kojeg ga kuta promatrate. Statua ne gleda prema posjetitelju. Ne gleda ni svijet oko sebe, ovaj u kojem živimo. Njezin je pogled uperen daleko iza onoga tko je promatra - ona gleda u vječnost, rekao je arheolog i egiptolog, kustos izložbe Terek El – Awady.