Sabrana djela Blagoja Berse

Početak je bio još godine 2008. kada je projekt pokrenula, danas pokojna muzikologinja, Eva Sedak, koja je otkrila mnoge opuse hrvatskih skladatelja 20. stoljeća. Veliki istraživačko-izdavački projekt posvećen Bersi sada je dovršen.

Susretom glazbenika i muzikologa u Hrvatskom glazbenom zavodu u ponedjeljak u Zagrebu završen istraživačko-izdavački projekt 'Sabrana djela Blagoja Berse'.

Predstavljanjem posljednjih notnih izdanja Bersine opere 'Jelka', dovršene godine 1901. i knjige Nade Bezić 'Tematski popis skladbi Blagoja Berse', završen je projekt kojim je glazbeni opus našega velikog skladatelja s kraja 19. i iz prve polovice 20. stoljeća u cijelosti postao dostupan javnosti.

U jednom od najvećih pothvata u povijesti Hrvatskog glazbenog zavoda o ovom velikanu hrvatske glazbe, objavljeno je 16 notnih izdanja, 4 knjige i dvostruki CD klavirskih skladbi nastalih u suizdavaštvu HRT-a i tvrtke Cantus.

- Projekt je bitan jer širi naše horizonte o Bersi. Konačno ćemo imati uvid u kompletni opus jer su do sada naše predodžbe o Bersi bile skučene, napominje akademkinja Koraljka Kos.

Bersina muzika romantična je i lirski refleksivna. Bio je majstor instrumentacije. Uz opere, pisao je orkestralne, vokalne, komorne i klavirske skladbe, među kojima je i dojmljiv 'Notturno' koji je izveo pijanist Ruben Dalibaltayan.

Taj naš nagrađivani glazbenik za snimku dvostrukog CD-a s Bersinim klavirskim djelima dobio je nagradu 'Vladimir Nazor'.