Dubravka Šuica "U svom filmu"

Dubravka Šuica gostovala je u emisiji "U svom filmu" i govorila o svom radnom danu i životu u Europskom parlamentu. 

Istaknula je važnost asistenata i radnih timova te opisala posao kojim se bave hrvatski zastupnici. Za Angelu Merkel rekla je da je čvrsta, jaka žena i dobra kancelarka Njemačke. Smatra da su ključne osobine političara "leadership", ambicioznost, spremnost na odricanje i na kritiku. "Ponekad je teško te kritike ne shvaćati osobno", rekla je.

- Europska unija je jedno najveće dostignuće koje se Hrvatskoj moglo dogoditi, očekujemo ulazak u Schengen, a i eurozona je jedan od naših ciljeva. Schengenska zona je neobično važna, 1300 km vanjske granice Hrvatska sama može teko čuvati, a čuva u ovom trenutku. Ima tema poput terorizma, migracija, obrane i potrebna nam je EU. Za velike stvari Europa, za male stvari nacionalna država, citirala je Junckerovo geslo.

Zagovara upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, a protiv je legalizacije marihuane.

Tumačeći euroskepticizam rekla je da su to oni koji žele napustiti EU, poput Britanaca. Ako neke manje države tako nešto promišljaju, doživjet će fijasko, kaže. Za sve političare ustvrdila je da su populisti, da žele građanima ugađati, ali osuđuje vrstu populizma koja se događa kada obećavate neostvarivo i zavaravate građane.

Predsjedanje Vijećem EU-a koje Hrvatska preuzima 2020. smatra velikim postignućem.

- Najviše nas zanima što će biti s našim susjedstvom, ići će sve po principu "svaka država prema svojim dostignućima", rekla je. Ističe da građani Hrvatske trebaju osvijestiti da smo dio EU-a.