Svjetski dan kazališta - uz posebnu emisiju na HTV3

Datum Svjetskoga dana kazališta, koji se obilježava danas, određen je 1961. godine, a povezan je s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu.

Tim povodom na HTV3 od 17,30 do 21 sat emitiramo posebnu emisiju. Domaćini u studiju HRT-a na Prisavlju bit će dr. sc. Matko Botić, teatrolog, dramaturg i kazališni kritičar, i urednik emisije Kultura s nogu Dražen Ilinčić.

- U emisiji ćemo uživo kroz razgovore u studiju i uključenja u TV centre govoriti o temama vezanima za kazalište, o novim predstavama, protekloj kazališnoj sezoni i novitetima koji nas očekuju, kazališnoj kritici, najavila je urednica projekta Lada Džidić Barić koja je gostovala u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Posebna pozornost bit će posvećena mladima, glumcima u potrazi za mjestom pod suncem u nekom kazalištu i mladima koji tek postaju nova kazališna publika, a reporteri će se javljati iz Pule, Rijeke, Zadra, Šibenika, Splita, Osijeka i Dubrovnika i saznati aktualnosti u kazališnom životu.

- Uključujemo se i u HNK u Varaždinu: uoči prijenosa predstave ćemo čuti ovogodišnju hrvatsku poruku povodom Svjetskoga dana kazališta te nakon toga pratiti svečanu izvedbu 'Balada Petrice Kerempuha' u jednoj od posljednjih režija velikog majstora hrvatskoga kazališta Georgija Para, napominje Džidić Barić.

Pogledajte jingle za Svjestki dan kazališta na HRT-u:- Poslušajte male radiodramske forme u Slušaonici Dramskog programa HR-a

- Poslušajte emisije iz ciklusa KriK - Krimić i komedija u Slušaonici Dramskog programa HR-a

Od 1962. godine, na dan 27. ožujka, ITI (International Theatre Institute) organizira obilježavanje Svjetskog dana kazališta. Taj je datum odabran na 9. svjetskom kongresu ITI-ja, održanom 1961. a povezan je s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu.

Popis autora poruka za Svjetski dan kazališta jedan je od najimpresivnijih popisa poznatih imena iz svijeta kazališta. Dovoljno ih je spomenuti tek nekoliko: Jean Cocteau, Arthur Miller, Peter Brook, Eugene Ionesco, Laurence Olivier, Richard Burton, Ellen Stewart, Edward Albee, Vaclav Havel i dr.

Svjetski dan kazališta kazališnim je ljudima prilika da podsjete javnost na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva koja proizlazi iz kolektivnog kreativnog čina. Ujedno je to i prilika za podsjećanje na kazališne doprinose u produbljivanju razumijevanja i mira u svijetu. Na taj dan u kazalištima se prije predstava čitaju poruke, a u nekim je kazalištima ulaz na predstave besplatan.
Kako pisati za kazališta
Ove je godine autor međunarodne poruke Carlos Celdran, redatelj, dramatičar i sveučilišni profesor kazališne režije, rođen 1963. na Kubi. Godine 1996. godine osniva svoju kazališnu trupu pod imenom Kazalište Argos u kojem njeguje europski klasični repertoar (Ibsen, Strindberg, Brecht, Beckett) te postavlja suvremene latinoameričke autore. Dobitnik je mnogih kazališnih nagrada. Danas režira, predaje i vodi svoj vlastito kazalište.

Autor hrvatske poruke je Ozren Prohić redatelj koji je režirao gotovo u svim kazalištima u Hrvatskoj. Posebno mjesto zauzimaju adaptacije i dramatizacije djela koja režira.

Pogledajte gostovanje urednice projekta Lade Džidić Barić u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: