54. Zagrebački salon: 'Bez anestezije'

Dom hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu ponovno je dom jedne od najstarijih kolektivnih hrvatskih izložbi suvremenog umjetničkog stvaralaštva - Zagrebačkog salona. 54. izdanje, podnaslova 'Bez anestezije', posvećeno je vizualnim umjetnostima.

Zadan je i prepoznatljiv format Zagrebačkog salona, a to je predstavljanje recentne umjetničke produkcije, ali, napominju autori koncepcije, koji su odabrali 29 umjetnika, ovaj je put izložba zamišljena kao prostor bez oštrih rubova.

- Naslov 'Bez anestezije' može nas podsjetiti na ono što danas vrlo često čujemo u medijima – to je da smo anestezirano društvo. Možda ovu izložbu možemo shvatiti kao pokušaj demantiranja te tvrdnje jer umjetnici širom otvorenih očiju progovaraju o svijetu koji ih okružuje, objašnjava kustosica  izložbe Branka Benčić.

- Želimo ispričati priču o tome kako umjetnici reflektiraju našu sadašnjicu koja u ima puno trpkih elemenata, dodaje kustos izložbe Tevž Logar.

Istodobno,u Domu likovnih umjetnika, pogled unatrag - dva prvonagrađena rada na 51. zagrebačkom salonu, također posvećenom vizualnim umjetnostima, onaj Vlaste Žanić, 'Pravo glasa', i rad Gorana Škofića 'Na plaži', spojena su u zajednički performans.

- Iskristalizirala se ideja o radu koji se sastoji od dva dijela: prvi je performans u kojem ljudi hodaju u krug, a drugi je video instalacija, kaže akademska kiparica Vlasta Žanić.

- Radi se o specifičnoj galeriji kružnog oblika u kojoj smo htjeli napraviti rad koji se stapa sa samim prostorom, napominje, pak video i filmski umjetnik Goran Škofić.

Grand prix Zagrebačkog salona i Nagrada za najboljeg mladog umjetnika bit će dodijeljeni potkraj travnja.