Važnost oralnog zdravlja

Koliko je važno oralno zdravlje, ne treba posebno isticati. Ipak, statistike o higijeni zuba i usne šupljine Hrvatima baš i ne idu u prilog. Preventivna skrb uvijek je najbolja opcija, kao i rano liječenje bolesti zubi. Ujedno su to bile i poruke ovogodišnjeg Dana oralnog zdravlja.

Iako često govorimo o važnosti oralne higijene, čini se, mjesta za napredak itekako ima. Naime, Hrvatska ima jedan od najlošijih KEP indeksa – ukupan  zbroj karioznih, plombiranih i izvađenih zubi na broj stanovnika. Brinuti o oralnom zdravlju važno je započeti već od najranije dobi.

U sprječavanju epidemije zubnog karijesa, bolesti usne šupljine i gubitka zubi, ulažu se veliki napori. Posebice se tu ističe Stomatološki fakultet. Njegova dekanica prof.dr.sc. Zrinka Tarle ističe:

- Stomatološki fakultet je najvažnija institucija u našoj zemlji koja se bavi dentalnom medicinom. I to nije samo obrazovanje i edukacija znanstveno-nastavni proces naših budućih liječnika, i specijalistički studij, nego je naša uloga na neki način i prosvjetiteljska, informirati javnost što je bitno i kako sačuvati naše oralno zdravlje.

Jedan od njih je i obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja koji se ove godine održao pod sloganom „Reci AAA, čuvajte zdravlje oralne šupljine“ i gdje je Stomatološki fakultet organizirao cijeli niz događanja namijenjen svim dobnim skupinama.