Povijest židovske zajednice u Hrvatskoj

Svjedočanstva o doprinosu povijesti židovske zajednice u Hrvatskoj okupila je i priredila književnica Jasminka Domaš. Nakon do sada objavljene dvije, sinoć je u Muzeju Mimara predstavila i treću knjigu – 'Ako tebe zaboravim'.

Kronologija života židovskih obitelji tijekom tri stoljeća ispričana je u tri knjige sjećanja koje obuhvaćaju stotinjak životnih priča potomaka židovskih obitelji - treća i posljednja je 'Ako tebe zaboravim'.

- Sakupljati takav materijal i raditi s ljudima nije nimalo lako. Ljudi nisu vični pisanju. To su biografski, autobiografski i esejistički zapisi, kaže Jasminka Domaš.

- To je knjiga o stradanjima židovskih obitelji u Drugom svjetskom ratu, koja govori o dragocjenim životima koji su izgubljeni i koji su uništeni uzalud, napominje urednik izdanja Dražen Katunarić.

Prema pričama iz prvih dviju knjiga trilogije, 'Obitelj – Mišpaha' te 'Glasovi, sjećanja, život' već su snimljeni dokumentarni filmovi, a u pripremi je i treći. Ovu trilogiju povjesničari smatraju vrijednom građom.

- Veliki problem židovske zajednice i u Hrvatskoj i u svijetu, svih onih zajednica koje su stradale u holokaustu, je u tome što ti glasovi preživjelih polako nestaju, upozorava povjesničar Goran Hutinec.

Sve su tri knjige vrijedna poveznica prošlih, sadašnjih, ali i budućih naraštaja - da se ne zaboravi!