Kulturni pregled s nogu: 'Od jutra bez anestezije'

U nešto više od 5 minuta saznajte što ovih dana valja kulturno činiti – za emisiju 'Kultura s nogu' Rudi Pavlović izdvojio je od svega po malo: koncert, izložbu, festival, predstavu i knjigu. A i od jutra nije stao jer je bez anestezije:

Ručak je gotov, usisao sam, rublje je suho, još da obrišem prašinu pa se primam glačanja. Leđa mi se raspadaju! Ja od jutra nisam stao!

Dragi muškarci – feminizam, emancipacija, ravnopravnost spolova i danas žene u uredu, na službenom putu, na skeli, a muškarci za pećnicom, sudoperom, s peglom u ručicama.

Uskoro ćemo naše 'muke' gledati i na daskama koje život znače. Prema istoimenom tekstu Une Vizek, ovjenčanim Nagradom Marin Držić, u režiji Nane Šojlev, u petak, 29. ožujka, u Satiričkom kazalištu Kerempuh, premijerno igra predstava 'Ja od jutra nisam stao'.
Izvrnute rodne uloge u novoj predstavi Kerempuha
Kad se potpuni amater primi gitare, to nikako ne zvuči, a kako dobro zvuči kad vrhunski virtuozi pokažu zašto je gitara toliko cijenjen instrument, provjerite od 31. ožujka do 6. travnja, u Hotelu Westin i Muzeju Mimara, na 5. Zagreb Guitar Festivalu.

Začetnik je je hrvatske orkestralne glazbe, autor prve naše opere, njemu u čast nazivane su nagrade i dvorane, podizani spomenici, ali još uvijek se čini da znamo premalo o kratkom životu i velikom djelu našeg glazbenog genija.

U povodu 200. obljetnice njegova rođenja, u sklopu ciklusa Kanconijer, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja, poklonit će se liku i djelu Vatroslava Lisinskog, večeras, od 19,30 sati, u dvorani koja nosi njegovo ime, izvedbom druge hrvatske opere, 'Porina', uz izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Hrvati su oduvijek inovativni. Izumili smo kravatu, penkalu, torpedo i padobran. Često zaboravljamo naše velikane, no hrvatski Leonardo da Vinci uvijek budi veliki interes.

Zato nas sve može radovati vijest da je Memorijalni centar Faust Vrančić s otoka Prvića, pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, predstavio zbornik radova 'Faust Vrančić i njegovo doba' i na taj se način, u ime svih nas, još jednom poklonio renesansnom geniju.

Bio sam kod zubara i izvadio mi je sedmicu… bez anestezije, majko moja! Joj da ga sad vidim, tako bih ga…

Ako volite bez anestezije, ali ne kod zubara, preporučujemo Dom hrvatskih likovnih umjetnika, gdje do 5. svibnja, svakako posjetite 54. Zagrebački salon vizualnih umjetnosti – 'Bez anestezije'.