Za 200. rođendan Lisinskog izveden Porin

Hrvatska radiotelevizija sa svojim Zborom i Simfonijskim orkestrom nastavlja projekt izvođenja i snimanja važnih hrvatskih opera u izvornom obliku.

Nakon 'Ljubavi i zlobe' Lisinskog i 'Nikole Šubića Zrinjskog' Zajca, sinoć je je u ciklusu Kanconijer izvedena opera 'Porin' - u čast 200. obljetnice rođenja Vatroslava Lisinskog.

Svoju je drugu operu Lisinski počeo pisati tijekom školovanja u Pragu. Dovršena je 1850. nakon njegova povratka u Zagreb. Praizvedbu nije doživio jer je opera izvedena 1897. - 43 godine nakon njegove smrti. Dočekana je ovacijama i pljesak se prolamao gledalištem Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u čast dotad zaboravljenog skladatelja.

Romantična viteška opera u pet činova na libreto Dimitrija Demetra nadahnuta je događajem iz rane povijesti Hrvata u Dalmaciji kada su se pod vodstvom kneza Porina pobunili protiv franačke uprave. Koncertnom izvedbom ravnao je maestro Pavle Dešpalj, koji ističe važnost ovog projekta. 

- Važan je po tome što se na 200. godišnjicu rođenja Lisinskom konačno ukazuje velika čast i da mu se izvode mnoga djela, a ovo je jedno od njegovih najvažnijih. Počašćen sam što imam priliku izvesti ga s ovako sjajnim ansamblom, rekao je Dešpalj.

Ova je produkcija okupila najbolje soliste koji se mogu nositi s pjevanjem na hrvatskom, ali arhaičnom jeziku.

- Velika mi je čast da pjevam glavnu ulogu i velika mi je čast što radim s maestrom Dešpaljem i s nekoliko svojih kolega koji su vrhunski pjevači, napomenuo je tenor Stjepan Franetović.

- Mislim da je to nešto zaista jedinstveno - ta ideja da se sve snimi. Jako se veselim i tom projektu i koncertu, istaknula je sopranistica Evelin Novak.

Nakon 'Ljubavi i zlobe' i 'Nikole Šubića Zrinjskog', i cjelovita verzija 'Porina' bit će objavljena na nosaču zvuka.