Dodijeljene nagrade najboljim hrvatskim arhitektima

Nagrada za životno djelo Dinku Kovačiću te godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) sinoć su dodijeljene u Rijeci.

U okviru projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture kroz suradnju UHA-e, Udruženja riječkih arhitekata te DeltaLaba Sveučilišta u Rijeci organizirana je godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2018. godini.

Na otvorenju izložbe uručene su i nagrade za najbolja arhitektonska ostvarenja u 2018. godini, i to u 4 kategorije. Nagradu 'Viktor Kovačić' za životno djelo dobio je akademik Dinko Kovačić - jedna od najrelevantnijih figura splitske i hrvatske arhitektonske scene 20. stoljeća.

- Svi moji radovi su se pretvorili u sjećanja. Mogu biti ponosan i sa svima na izvjestan način komunicirati kao i u nekim drugim vremenima, rekao je Dinko Kovačić.
Akademiku Dinku Kovačiću 'Viktor Kovačić' za životno djelo
Posebna nagrada 'Neven Šegvić' za publicistički, kritički, znanstvenoistraživački i teorijski rad na području arhitekture posmrtno je dodijeljena Tomislavu Premerlu. Njegovo kapitalno djelo Hrvatska moderna arhitektura između dva rata nova tradicija pionirski je iskorak u obradi i interpretaciji hrvatske moderne, a o značenju knjige svjedoče njezina tri izdanja, navedeno je tijekom proglašenja.

Nagradu 'Viktor Kovačić' za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2018. godinu dodijeljena je Miji Roth i Tončiju Čerini za Osnovnu školu Zorke Sever u Popovači.

Nagradu 'Drago Galić' za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture dodijeljena je Tomislavu Paveliću za dogradnju obiteljske kuće na Trešnjevci u Zagrebu.

Nagrada 'Neven Šegvić' za publicistički, kritički, znanstvenoistraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2018. godinu dodijeljena je Darovanu Tušeku za Leksikon splitske moderne arhitekture.

Nagrada za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja 'Bernardo Bernardi' pripala je autoricama uređenja prostora novog kulturnog centra riječkog RiHub-a - Ani Boljar i Idi Križaj Leko.

- Sve je trajalo predugo, a sad je onaj moment 'ajmo se čut' za tjedan dana'. To je taj osjećaj, kazala je Ida Križaj Leko.

O godišnjim nagradama je odlučivao međunarodni stručni žiri u sastavu  Maruša Zorec (Slovenija), Pippo Ciorra (Italija) i Vedran Mimica (SAD) i domaći članovi Stručnog savjeta Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) Ana Šverko i Maroje Mrduljaš, te Ana Mrđa kao koordinatorica.

Godišnja izložba arhitekata i arhitektica postavljena je u zgradi IVEX-a, a upravo je taj događaj bio i premijerno aktiviranje prostora u svrhu izložbenog i popratnog programa projekta Rijeka 2020.

- Po prvi put imamo priliku ugostiti ovu značajnu izložbu i jako mi je drago da su naši partneri prepoznali to i da je ovo početak suradnje u sklopu pravca 'Slatko i slano', istaknula je direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić.

Izložba, koju prati i katalog radova, ostaje otvorena do kraja travnja.