21. travnja 1910. - Umro Mark Twain

Na današnji dan 1910. godine u mjestu Redding u SAD-u umro je Samuel Langhorne Clemens, poznatiji po svome pseudonimu Mark Twain.

Rođen je u mjestu Florida u Missouriju 30. studenog 1835. godine. Mark Twain smatra se jednim od najvećih humorista u svjetskoj književnosti te prvim i najvećim tipično američkim piscem.

Među najpoznatijim su njegovim djelima Kraljević i prosjak, Pustolovine Huckleberry Finna, Pustolovine Toma Sawyera i Jenki iz Connecticuta na dvoru kralja Arthura.

Twain je nakon smrti svoga oca radio kao tiskar u raznim gradovima na istočnoj obali. Neko je vrijeme radio kao kormilar parnog broda na Mississippiju, koji mu je poslije bio velika inspiracija za nekoliko priča.

Kormilarenjem se bavio do početka građanskog rata, kada pristupa konjanici Konfederacije. Kada je rat završio, radi u rudniku srebra, a 1863. postaje izvjestitelj za Territorial Enterprise u mjestu Virginia City u Nevadi. Ondje se prvi put koristi pseudonimom Mark Twain.

Twainov rad inspiriran je nekonvencionalnim Zapadom, a popularnost njegovih djela označila je kraj dominacije pisaca iz Nove Engleske u američkoj literaturi. Kasniji slavni američki pisci Ernest Hemingway i William Faulkner pozivali su se na Twaina kao na svoju inspiraciju.

Godine 1907. prima počasni doktorat Oxfordskog sveučilišta, no u tom razdoblju knjige mu ne doživljavaju uspjehe i sve manje piše. Mark Twain bio je jedan od rijetkih prijatelja ekscentričnog Nikole Tesle.