Kolekcija Vugrinec: jedna od najatraktivnijih privatnih zbirki

Jedna od najatraktivnijih privatnih zbirki hrvatskoga slikarstva i kiparstva 19. i 20. stoljeća, Kolekcija Vugrinec, sinoć je u Muzeju likovnih umjetnosti predstavljena Osječanima.

Sadržava neka od najboljih djela Čikoša Sesije, Medovića, Hermana, Kraljevića, Meštrovića... Osječka izložba obuhvaća 75 remek-djela slikarstva i 20 vrhunskih skulptura, a trećina njih nikada do sada nije izlagana.

Već dugo u Osijeku nije vladalo ovako golemo zanimanje za neku izložbu, što i ne iznenađuje jer je u pitanju zbirka na kojoj njezinu vlasniku mogu pozavidjeti i mnoge velike hrvatske galerije.

Vlasnik kolekcije bivši je nogometaš i strastveni skupljač i poznavatelj umjetnina Davor Vugrinec koji je svoju prvu umjetninu kupio još prije dva desetljeća.

- Ja ne skupljam autore, nego skupljam djela i presudna je kvaliteta. To je ono što je glavni kriterij moje zbirke, kaže Davor Vugrinec.

Osječka je izložba prava svečanost ne samo za ljubitelje likovnih umjetnosti, već i za kolekcionare jer pokazuje kako se na pametan način raspolaže velikim kapitalom, i usto brine za kulturnu baštinu.

- Zanimljivo je da Davor, koji se bavi sakupljanjem umjetnina, dovoljno osviješten da su, iako su ove umjetnine u njegovom vlasništvu fizički i pravno, one dio nacionalnoga blaga, pa da ih treba kao takve i prezentirati, napominje kustos izložbe Ivan Roth.

Novootkrivena Becićeva 'Braća', 'Slikar Bela Čikoš Sesija u ateljeu' Vlahe Bukovca, 'Cinik' Vilka Gecana i 'Ruža' Ivana Meštrovića, tek su neka djela koja valja istaknuti, no jedna se umjetnina izdvaja kao prava zvijezda izložbe.

- Zaštitni znak ove izložbe je slika 'Crtač' Lea Juneka, koja je mitska slika hrvatskog slikarstva 20. Stoljeća. Ona je odmah kada je izložena, 1940. izazvala veliku pozornost, istaknuo je koautor izložbe dr. sc. Zvonko Maković.

Riznica hrvatske moderne umjetnosti u Osijeku će se zadržati do kraja lipnja.