Koliko je današnje hrvatsko društvo tolerantno?

Bliži se 13. izdanje Festivala tolerancije - JFF Zagreb koji, uz više od 60 nagrađivanih filmova, poznate redatelje i glumce te bogati popratni zabavni i edukativni program, donosi i brojne novitete. Jedan od njih je i 'Masterclass tolerancije'.

Jedan od najvećih problema hrvatskog filma jest njegova slaba dostupnost nakon što prođu sve kino i festivalske premijere, a o tome kako je sam film nastajao zna se u najboljem slučaju vrlo malo, poručuju organizatori Festivala tolerancije, koji će se održati u Zagrebu od 7. do 13. travnja u kinima Europa i Kinoteka.

- Festival je odlučio doskočiti tom problemu u ovom i narednim festivalskim izdanjima zbog hrvatskog filma, njegovih autora i brojnih uspješnih ekranizacija društveno relevantnih tema koje propituju, prizivaju i promiču toleranciju, rekao je Hrvoje Pukšec, voditelj filmskih programa Festivala tolerancije.

Kako bi pomogao u vidljivosti hrvatskog filma, Festival tolerancije donosi Masterclass tolerancije - novi program u kojem će cijenjeni domaći autori pred publikom i kamerama govoriti o nastanku svojih filmova.

Redatelj Bobo Jelčić govorit će o svojem filmu Obrana i zaštita, ovjenčanom domaćim i međunarodnim nagradama, u kojem je progovorio o životu u njegovom podijeljenom rodnom Mostaru.

Predstavit će se i dokumentarni film Srbenka u režiji Nebojše Slijepčevića, koji prati stvaranje predstave Olivera Frljića o ubijenoj djevojčici srpske nacionalnosti Aleksandri Zec. Među brojnim priznanjima ističe se prestižna međunarodna nagrada Doc Alliance za najbolji dokumentarac 2018. godine, koja je ovom filmu dodijeljena u Cannesu.

Voditelj filmskih programa Festivala tolerancije Hrvoje Pukšec te sociolog Renato Matić u emisiji Kultura s nogu govorili su o programu festivala, ali i o stupnju tolerantnosti hrvatskog društva danas: