Okoliš sjećanja: Dotrščina, Goli otok, Hirošima

Posljednjih dana ponovno slušamo o Jasenovcu i Bleiburgu. I opet se oni u centrima političke i društvene moći nadmudruju o tome tko je stao u koju povorku, tko je služio misu ili nije.

Možemo li te prostore i teme osloboditi jeftinog politikantstva - pitanje je na koji smo odgovor potražili u emisiji Izvan formata.

Mjesta ljudskog stradanja i patnje ponovno su postala dnevnopolitička tema koja zaokuplja, ali i dijeli javnost.

Pogledajte reportažu novinarke Jasne Coce o radovima Josipa Klarice koji je ciklusom fotografija zabilježio Dotrščinu - mjesto spomena na žrtve ustaškog režima tijekom Drugog svjetskog rata:U emisiji Izvan formata istražili smo i zašto na Golom otoku danas nema memorijalnog centra koji podsjeća na žrtve komunističkog režima:O tome možemo li te prostore i teme osloboditi jeftinog politikantstva toliko prisutnog posljednjih desetljeća i dati im pravi ljudski i spomenički dignitet u studiju u studiju emisije Izvan formata razgovarali smo s povjesničarkom umjetnosti Sandrom Križić Roban i povjesničarom Tvrtkom Jakovinom.

Emisiju pogledajte na usluzi HRTi, a u nastavku donosimo reportažu Ivone Haller o radovima slovenskog fotografa Bojana Radoviča koji je ostvario fotografije za Memorijalni centar u Hirošimi: