Veleposlanik Kosova: Diplomatski život u Zagrebu aktivniji nego što je mislio

Kao i svakoga ponedjeljka donosimo vam priču o stranim veleposlanicima u Hrvatskoj. Jedan od najmlađih, ako ne i najmlađi je veleposlanik Kosova Gezim Kasapolli kojem je ovo prva diplomatska misija. Što je sve ispričao našoj novinarki Dubravki Žiljak pogledajte u reportaži.

Kosovo - površinom najmanja država jugoistočne Europe, sastoji se od 30 općina i sedam okruga. Svoju neovisnost proglasila je u veljači 2008. Tamo živi milijun i 800 tisuća stanovnika. Pretpostavlja se da u inozemstvu živi oko 700 tisuća kosovskih Albanaca. Glavni grad je Priština koji je središte financija, trgovine, medija, umjetnosti, obrazovanja. Iako se ne smatra turističkim središtem Kosovo je zemlja puna prirodnih ljepota koje treba istražiti. Prekrasne planine, gostoljubivost, zanimljiv noćni život, više od šest različitih kultura , drevni ostaci, manastiri samo je dio onoga što se može doživjeti u toj zanimljivoj zemlji.

S Kosova dolazi 43-godišnji bivši ministar europskih integracija Gezim Kasapolli, veleposlanik Republike Kosovo. Želja mu je da se prijateljski odnos među zemljama nastavi te da se zajednički interes pronađe u gospodarstvu, politici, europskim integracijama i drugim strateškim pitanjima.

Energetika, građevinski sektor, izgradnja infrastrukture, osobito željezničke, informacijska tehnologija i telekomunikacije sektori su za koje je pokazano najveće zanimanje u jačanju gospodarske suradnje. Veleposlanik želi Kosovo dovesti u Hrvatsku ali i Hrvatsku na Kosovo te da ljubav između zemalja, kako kaže, konačno prijeđe platonski nivo.

Život veleposlanika Kasapollija vrlo je bogat. Među ostalim poslovima, radio je i u medijima. Veleposlanstvo Kosova nalazi se na jednom od najljepših zagrebačkih trgova. Upravo su oni mjesta koje veleposlanik najviše voli u gradu. Kaže kako je diplomatski život u Zagrebu aktivniji nego što je mislio. No, unatoč brojnim obvezama pronalazi malo slobodnog vremena.

Zajedničku volju za još boljom suradnjom veleposlanik Kasapolli pronašao je, kaže, u Hrvatskoj te vjeruje da možemo pomoći Kosovu na putu euroatlantskih integracija.