Futurističke utopije Tomislava Buntaka

Izložba 'Lost in space'  Tomislava Buntaka, otvorena u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, sublimira Buntakovu znanstveno-fantastičnu viziju stripovski povezanih slikocrteža na papiru.

- Autorove vizualizacije, poput samog crtača, sazdane su od imaginacije, fantazije, koncentracije, fokusiranosti i vještine, ističe autor predgovora Željko Marcijuš dodajući da umjetnik zna da je u svaku budućnost utkana prošlost, a lančana reakcija od organičkoga prototipa preko mehaničkoga tipa do Buntakove futurističke utopije uvijek je fantastična i bajkovito pričljiva te na svojevrsni način posvećena.

- Buntakovi crteži ujedno su i iskazi budućnosti izmaštane i skladne simboličke futurologije s asocijacijama na moguću misiju na Mars. To je svojevrsna svemirska arkadija, ostvarena dvorednim formatima koji se rasprostiru načelom stripovskih sličica povezanih u stripovske table ili, još točnije, nizanjem filmičnih kadrova koji se osjetilno-umnom montažom prvo razdjeljuju, a potom povezuju niz razrađenih oblikovno-motivskih scena što tvore čudnovatu crtačko-filmsku sekvencu koja bilježi protok vremena i alegoričnu radnju, zapisao je Marciuš.

Izložba Tomislava Buntaka ostaje otvorena do 20. travnja.