Tko su "oni"?

Tko su "oni"? Na to pitanje pokušavaju odgovoriti portreti smješteni na najfrekventnijim zagrebačkim trgovima. "Oni" su izbjeglice i migranti koji žive, rade ili idu u školu u Hrvatskoj već nekoliko godina.

- Kada sam došao ovamo, nisam očekivao ništa. Samo neko mjesto, sigurnost. I nisam znao za život, a to su najlakše stvari koje trebaju svakom čovjeku, kaže Tony Toumeh.

Festival tolerancije već 13 godina svojim programima potiče publiku na promišljanje i stvaranje tolerantnijega društva. Cilj izložbe je senzibilizirati javnost za temu koja nerijetko izaziva kontroverzije.

- Malo više fokus stavljamo na same izbjeglice i izbjegličku krizu, koja traje godinama i koja je u Hrvatskoj probudila mnogo različitih komentara, u dobroj mjeri negativnih, kaže autor koncepta Hrvoje Pukšec.

Fotografima nimalo lak posao. Kako sa samo nekoliko osnovnih informacija jednim portretom prenijeti njihovu priču?

- Fotografija ne može pokazati sve, ali je fotografija dobar medij da utječe na gledatelja i da saznaju i da ih privuče tko je taj dječak i zašto je on tu, dodaje fotograf Stanko Herceg.

Nekim fotografima ovo je bio odmak od posla koji rade svakodnevno.

- Oni su mene pozvali kao modnog fotografa, ali ja sam htjela bit ja. A ne ono što radim za novac, kaže fotografkinja Mare Milin.

Na trgovima su postavljene četiri fotografije iste osobe, ali kroz objektiv nekoliko autora. Pokazuje to koliko pojedinac može biti različit, ovisno o tome tko ga promatra.