Humana Nova: Ne čekamo da drugi rješavaju probleme

Kada se okupe odgovorni ljudi i kada žele dobro i sebi i drugima onda se može pokrenuti čitavo društvo. S takvima se družila novinarka Zrinka Krešo.

Prema definiciji: zadruga je oblik obiteljske zajednice koja se zasniva na združenom imetku, zajedničkom radu i življenju rodbinski ili pobratimski povezanih članova. Zadruge nas podsjećaju na seoski život. Slogu i zajednički rad na polju. One postoje i danas ali sasvim drukčije izgledaju.

Humana Nova je primjer socijalne zadruge. Među najstarijim je u Hrvatskoj. Potiče zapošljavanje društveno isključenih osoba kroz proces stvaranja nove vrijednosti odbačenih predmeta i proizvodnju kvalitetnih i inovativnih proizvoda. Na ovaj način Zadruga aktivno doprinosi održivom razvoju lokalne zajednice, smanjenju siromaštva i očuvanju prirode.

Pravo jednakosti je na prvome mjestu. Sve se odluke donose zajedničkim promišljanjem i dogovorom. Šezdeset posto zaposlenika čine osobe s invaliditetom.

Između ostalog. recikliraju odjeću. Tekstilna industrija jedan je od najvećih onečišćivača okoliša. Proizvodnja pamuka onečišćivača tlo. Društveno odgovorno poslovanje ovdje se odnosi na činjenicu da se devedeset posto tekstilnog otpada može ponovno iskoristiti. Klimatske promjene pokazuju da je posljednji trenutak da se nešto poduzme.