Svjetski dan svjesnosti o autizmu

U javnosti se sve više govori o poremećaju iz spektra autizma (PSA) i potrebama djece i osoba s PSA-om kojih je sve više. Danas se diljem svijeta pa tako i u nas obilježava Dan autizma.

Autizam se danas definira kao organski razvojni defekt mozga koji se očituje teškoćama u društvenim interakcijama i komunikaciji te neuobičajenim ponašanjem. Svjetska je znanost, zahvaljujući pronalascima s područja genetike, neurologije i drugih znanosti mnogo toga spoznala o čimbenicima povezanim s autizmom, ali još nije u potpunosti razjasnila zbog čega nastaje navedeni spektar poremećaja.

Prema zadnjem izvještaju Centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti SAD-a, bilježi se stalan porast prevalencije autizma.

Kako što ranije intervenirati u slučajevima autističnih poremećaja govorile su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska prof. dr. sc. Jasmina Frey Škrinjar, edukacijska rehabilitatorica i logopedinja doc. dr. sc. Jasmina Ivšac Pavliša.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda je odabrala 2. travnja za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života. Prema nizu istraživanja su osobe s autizmom i njihove obitelji posebice vulnerabilan dio populacije koji zahtijeva sustavna rješenja.

I ove se godine u Hrvatskoj nizom manifestacija obilježava ovaj dan kako bi se senzibilizirala hrvatska javnost na potrebu da bude društvo jednakih šansi za sve. Evo što planira Udruga za autizam Zagreb:

Hrvatska još uvijek bez sustavne skrbi za oko 12.000 osoba s poremećajem autizma

Savez udruga za autizam Hrvatske (SUZAH) je puštanjem plavih balona u zrak na Trgu bana Josipa Jelačića dvanaesti put obilježio Svjetski dan svjesnosti o autizmu i ponovno pozvao na rješavanje skrbi za oko 12.000 osoba u Hrvatskoj  s poremećajem iz spektra autizma.

Na Svjetski dan svjesnosti o autizmu SUZAH je obilježio i 40 godina djelovanja, a pod geslom "40 godina sustavnog zanemarivanja obitelji s autizmom" upozorili su da država nema sluha i ne uviđa "galopirajući problem".

Sve više djece s poremećajima iz spektra autizma 

Sada se već na 65 novorođenih rađa jedno dijete s poremećajem iz spektra autizma, odnosno s neurorazvojnim poremećajem koji se očituje teškoćama u društvenim interakcijama i komunikaciji, te neuobičajenim ponašanjem, ističe SUZAH. 

Veliki teret brige, ali i pružanja socijalnih usluga još je uvijek na roditeljima, usluge su neujednačene, a stručnjaka premalo, upozorila je predsjednica SUZAH-a Lidija Penko na okruglom stolu koji je okupio predstavnike ministarstava, stručnjake i roditelje. 

- Hrvatska još uvijek nema cjeloživotnu platformu za osobe s autizmom, nedostaje osnovna dijagnostika, skrb i stručnjaci, kvalificirane ustanove, prijevoz i zdravstvena skrb za djecu s poremećajem autizma, rekla je Penko nabrajajući najčešće pritužbe roditelja. 

Predstavnici ministarstava zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi posebno su istaknuli nedostatak stručnih kadrova - defektologa, dječjih psihijatara i logopeda u tijelima vještačenja, za područje rane intervencije i u sklopu inkluzivnog obrazovanja.

Na skupu je dogovoreno da će biti osnovana međuresorna radna skupina (zdravstvo, obrazovanje, socijalna skrb) za izradu strategije za osobe s autizmom. Startegija bi trebala obuhvaćati hodograme od rane dijagnostike, uspostave rane intervencije i obrazovanja do rješavanja skrbi o odraslima.  


- Nismo zadovoljni sa svime što se činilo za osobe s autizmom, no ova Vlada čini sve da se ovaj problem riješi i da se roditeljima djece s autizmom prošire socijalne usluge, te da se na poseban način skrbi o tim osobama koje su starije od 21 godine. Preko dokumenta koji će se izraditi kroz međuresornu suradnju jamčimo da ćemo raditi na rješavanju tih problema, poručila je predsjednica Vladina povjerenstva za osobe s invaliditetom Marija Pletikosa.

Iz SUZUH-a pak poručuju da autizam nije problem jedne vlade, stranke ili političkog uređenja, ali on raste ako država nema sluha, te s vremenom postaje sve veći, skuplji, teži i zahtjevniji za rješavanje.

U Varaždinu djeca pustila plave balone

Uz središnje obilježavanje u Zagrebu, Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježen je i u drugim hrvatskim gradovima, u kojima će u večernjim satima značajni gradski objekti biti osvijetljeni plavom bojom kako bi se dodatno skrenula pozornost javnosti.

U Varaždinu su se, u organizaciji Udruge za autizam "Pogled", školska djeca okupila na Franjevačkom trgu i pustila plave balone kako bi se na simboličan način podsjetilo na sve veći problem autističnog poremećaja, koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do smrti.

Gimnazijalci darovali Centar za autizam u Osijeku

U Osijeku je nedavno otvoren Centar za autizam organizirao Dan otvorenih vrata. Ustanovu su posjetili brojni osječki srednjoškolci i studenti. Nisu došli praznih ruku. Gimnazijalci su Centru darovali ronilačko odijelo koje će rehabilitatorici omogućiti duži rad u bazenu. Osječki Centar za autizam pohađa 26 učenika od vrtićke dobi do 21 godine života. Zahvaljujući novom centru i stručnom vodstvu njihov napredak koji ide malim koracima konačno postaje vidljiviji.