Što čitati – triler s gotičkom atmosferom ili novog Tribusona?

Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj tjedan preporučuje knjige 'Amerikanka' Monike Fagerholm i 'Otac od bronce' Gorana Tribusona.

Monika Fagerholm: 'Amerikanka', Hena com

Monika Fagerholm (1961., Helsinki) jedna je od najcjenjenijih suvremenih skandinavskih autorica. Diplomirala je psihologiju i književnost na Sveučilištu u Helsinkiju.

Roman 'Amerikanka' iz 2004. njezin je najpoznatiji roman i prvi dio književnog diptiha, koji je preveden na petnaest jezika i ovjenčan najvećim skandinavskim literarnim priznanjem ‒ Nagradom Nordijskog vijeća za književnost, švedskom nagradom 'August', Nagradom Švedskog društva književnika i nagradom Gothenburg Posta.

Iako ne pripada popularnoj struji skandinavskih krimića, 'Amerikanka' posjeduje trilersku napetost. Atmosfera gotičkog romana isprepliće se s dubinskom analizom tjelesnog i emocionalnog odrastanja dviju djevojčica.

Riječ je o knjizi koja je dijelom krimić, a dijelom priča o sazrijevanju dviju usamljenih djevojčica. Mlada Amerikanka Eddie de Wire s blještavog Coney Islanda stiže u močvarno predgrađe Helsinkija sedamdesetih godina i vrlo brzo pogiba utapajući se u nerazjašnjenim okolnostima. Njezinog prijatelja Bjorna pronalaze obješenog.

Smrt mladih ljudi na obali mora, u zabiti finske provincije, brza i nasilna, ljubav, uzvraćena i neuzvraćena, te ljubavni trokut postaju polazište kasnijih događaja.

Njezina misteriozna pojava postaje dijelom urbane mitologije cijeloga kraja i uvlači se u život Sandre i Doris, dviju prijateljica na pragu adolescencije. One stvaraju vlastiti mikrokozmos jezika, igara i emocija u pokušaju prevladavanja surovosti vlastite stvarnosti.

Sramežljiva Sandra je kći jet-setera, a divlju Doris majka tuče. Obje bez čvrstog obiteljskog uporišta i usamljene na svoj način, stvaraju inteligentne igre koje graniče sa stvarnošću i uvode nas u tamne predjele ljudske psihe.

Sandra živi u kući u tamnijem dijelu, gdje ona i Doris igraju svoje fantastične igre. U praznom bazenu bave se strašnim zločinima i špekuliraju o neugodnim događajima oko njih. Kako djevojke rastu, mnogi misteriji počinju se razjašnjavati, usporedno sa zrelošću djevojčica.

Njihovo ekstravagantno prijateljstvo pokretačka je sila romana i kroz njegovu prizmu autorica stvara jedinstveni vlastiti stil, svjež i s odmakom od ustaljenih književnih konvencija.

Muzikalni i visoko izbrušeni način pripovijedanja ne samo da tjera na čitanje već i posve uvlači u svoje gusto tkanje. Društvena je to analiza i kronika jednog vremena, a hipnotizirajuća priča o odrastanju oslanja se na mračnu i snažnu vezu između dviju djevojaka.

Roman ne slijedi tradicionalnu strukturu rečenice - razvoj radnje i pouzdanost pripovjedača u ovom se romanu pretvaraju u nešto magično, zastrašujuće, lirsko i nevjerojatno privlačno.

Mračna je to priča o ubojstvu, ljubavi, seksualnosti i prijateljstvu, o izmišljanju stvarnosti da bi se izbjeglo suočavanje s jednim od najgorih mogućih zločina ispripovijedana je na originalan i zanimljiv način. Autorica briljira u opisivanju opsesije smrću u osjetljivim godinama.

Goran Tribuson: 'Otac od bronce', Mozaik knjiga

'Otac od bronce' novi je roman Gorana Tribusona, jednog od najproduktivnijih i najčitanijih hrvatskih prozaika. Tribusonov se prozni opus odlikuje žanrovskom razvedenošću, tematskom raznolikošću i poetičkim mijenama, ali je konstantan u pripovjedačkoj vještini i čitkosti.

Glavni junak je Žak Kralj koji se nakon nekoliko godina provedenih u Austriji gdje se bavio mutnim poslovima i bez prevelikih kontakata s vlastitom obitelji, vraća u rodni grad gdje ga čekaju teta, rat koji kuca na vrata i mrtav otac s kojim se nije rastao u dobrim odnosima...

Povratak tog karizmatičnog junaka bit će otvaranje svojevrsne Pandorine kutije koje će mnogim ljudima oko njega zauvijek promijeniti život.

Knjiga donosi živopisnu galeriju likova: bivši školski kolege, obiteljski odvjetnici i liječnici, propuštene ljubavne prilike, prevareni muževi, konvertiti...

Odlična je to evokacija jednog vremena, a unutar tog konteksta je dojmljiva ljubavna priča.

Pogledajte gostovanje Jagne Pogačnik u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: