Neraskidiva veza Zagreba i Hajduka

Neraskidiva veza Hajduka i drugoga najvećeg dalmatinskog grada - Zagreba - traje gotovo od osnutka splitskih "bilih". Prema nekim procjenama, Dalmatinaca je u metropoli na "privremenom boravku" više od 100 tisuća. Navijači Hajduka u Zagrebu su se organizirali na današnji dan prije točno 70 godina.

Vladimir Granić (72) cijeli život živi u Maksimirskoj ulici, samo jednu postaju dalje od Dinamova stadiona. Ipak, od malih nogu navija za Hajduk i sjeća se derbija iz pedesetih godina. Vrhunac doživljaja za mnoge članove su "Bile noći" koje jedanput godišnje okupljaju navijače i simpatizere Hajduka.

Prva je organizirana 1965. u Obrtničkom domu, a prva koju je naša kamera snimila - godinu poslije. Na "Bilim noćima" nastupao je primjerice Vice Vukov, pa Arsen Dedić, a 1979. u hotelu Intercontinental i Oliver Dragojević i Tereza Kesovija.

Društvo prijatelja Hajduka Zagreb na sadašnjoj lokaciji djeluje već pet godina. Iako nije tajna, lokacija nije javno objavljena. Tu se nalaze, gledaju utakmice Hajduka, ali i djeluju u zajednici - dobrovoljno daju krv, organiziraju humanitarne akcije.

"Volimo Zagreb, ali iznad svega Hajduk", kaže tajnik društva Luka Šimunić. Ponovno će se sastati već u srijedu navečer, kada će zajedno gledati najveći hrvatski derbi.