Recepti iz dubrovačke povijesti

Tradicionalna, lokalna jela glavni su adut domaćih restorana. Stoga je autorica knjige "Dubrovački komini" Jadre Ničetić recepte iz dubrovačke povijesti predstavila ugostiteljima, u nadi da će u svoju ponudu uvrstiti, kako jela u kojima su uživali srednjovjekovni Dubrovčani, tako i zanimljive priče koje stoje iza njih.

Salata od sipe, pašticada od tunjevine, pečena jegulja. Stari su Dubrovčani znali uživati u hrani, baš kao što u lokalnim specijalitetima danas uživaju mnogobrojni posjetitelji.

Nove ideje nastale iz starih recepata dubrovački su ugostitelji mogli vidjeti i okusiti, ali i čuti zanimljive priče, poput one o vještičjoj juhi.

- Sipina crna juha ili takozvana "vještičja juha" je dobila naziv zato što se u srednjem vijeku vjerovalo da je sipa upravo zbog tog crnila povezana sa podzemljem i vješticama, ističe autorica.

U Dubrovniku se obilježava godina Orlanda, koji je tom prigodom dobio svoj koktel i sladoled. Ako je suditi prema reakcijama ugostitelja, ovi bi dubrovački specijaliteti uskoro mogli krasiti lokalne jelovnike.

Uz ono kulturno i povijesno, dubrovački kraj krije pravo gastronomsko bogatstvo, koje bi i brojni Dubrovčani tek trebali otkriti.