25. travnja 1979. - Umro Slavko Batušić

Pjesnik, putopisac, romansijer, povjesničar umjetnosti, teatrolog, zatim leksikograf i profesor, prevoditelj, urednik i kazališni djelatnik Slavko Batušić, rođen je 2. lipnja 1902. u Novskoj.

Kao i većina njegovih vršnjaka književno se oblikovao u Krležinu krugu, no ubrzo je krenuo samostalnim putom senzibilnoga lirika i začuđena putnika u europske zemlje i gradove, da parafraziramo naslov jedne od njegovih putopisnih zbirka.

Na crti Antuna Nemčića i Matije Mažuranića koji su umjetnički oblikovali putopis u hrvatskoj književnosti, Batušić je toj baštini dodao iskustva pjesnika i pisca fantastične novelistike, ali i znanje povjesničara likovnih umjetnosti, tako da se njegovi pejzaži i vedute (a i to mu je jedan od naslova knjiga) odlikuju ne samo visokom kulturom poznavanja brojnih civilizacija, već i osobitim očištem iz kojega promatra ljude i krajeve kojima prolazi.

Duhovni etimon Slavka Batušića pronalazimo u čežnji za daljinama, kako reče Antun Barac, pa se u toj suptilnoj literaturi jednakopravno putuje Toscanom i zlatarskim zagorskim bregima, Nizozemskom u potragu za Rembrandtom ili norveškim fjordovima u odsjaju polarnoga svjetla.

U uspomenama tiskanima u knjizi Hrvatska pozornica Batušić je orisao i svoj ne manje značajan i važan kazališni život. Od pomoćnoga tajnika i redatelja, do vršitelja dužnosti intendanta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, utemeljitelja muzeja i arhiva ovoga teatra i kasnije teatrološkoga odjela Zavoda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, on je cijeloga života služio čaroliji kazališta.

Promicao je i samosvojna obilježja hrvatskoga glumišta u brojnim međunarodnim teatrološkim društvima, utemeljio je u nas teatrologiju kao znanstvenu disciplinu. Kao leksikograf napisao je više stotina članaka o kazališnim i likovnim umjetnicima, pojmovima i pojavama. Predavajući povijest kazališta na našim glumačkim školama i na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu, nastojao je naraštajima budućih scenskih umjetnika otkrivati ljepote i značenje brojnih kazališnih događaja.

Umro je 25. travnja 1979. u Zagrebu.