26. travnja 1986. - Obljetnica eksplozije u Černobilu

Na današnji dan 1986. godine u 1.23 dogodila se najveća nuklearna nesreća u Europi. Kombinacijom nesigurnog dizajna i ljudskom pogreškom, dogodila se eksplozija koja je uništila jedan od četiriju reaktora u nuklearnoj elektrani Černobil u tadašnjem Sovjetskom Savezu. 

Posljedica eksplozije nije nalikovala na eksploziju nuklearne bombe, ali je relativno manja eksplozija učinila štetu na reaktoru koji će potom otpustiti velike količine radioaktivne prašine, otprilike devet puta jače kontaminacije nego u napadu na Hiroshimu.

Radioaktivnost raznošena vjetrom najviše je pogodila stanovnike Bjelorusije, ali i Ukrajine te Rusije. Oblaci radioaktivne prašine zaustavili su se tek nad Skandinavijom. Neslužbeni izvori procjenjuju da je od posljedica radijacije umrlo između 200.000 i 400.000 ljudi.

Zbog relativno slabe ekonomske situacije u Sovjetskom Savezu elektrana je nastavila s radom, ali obližnji gradić Černobil potpuno je napušten. Nad oštećenim reaktorom u kratkom vremenu sagrađen je sarkofag koji je trebao štiti okoliš od daljnje radijacije, a između njega i zgrada, koje su i dalje bile u uporabi, sagrađena je betonska barijera debljine 200 metara. Elektrana je potpuno prestala raditi tek 2000. godine.

Posljednjih godina znanstvenici koji proučavaju to područje zamijetili su kako se biljni i životinjski svijet počeo zapanjujuće naglo oporavljati, a naselile su ga i životinje koje su bile pred izumiranjem. U černobilskom reaktoru 4 trenutačno se nalazi oko 135 tona visokoradioaktivnog urana i plutonija. Sarkofag koji ga pokriva star je 20, a procijenjeni mu je rok trajanja 30 godina.

Pogledajte izvrstan prilog našeg Matije Vukšića iz Černobila, a koji je napravio 2012. godine.