Hipnoza i komunikacija umjetničkog djela

Akademska umjetnica Nika Radić u Galeriji Kranjčar, na izložbi 'Uvijek postoji priča', večeras predstavlja radove kojima propituje sličnosti između hipnoze i načina na koji umjetničko djelo funkcionira kao komunikacijski medij.

Tema izložbe okupira umjetnicu zadnjih nekoliko godina, što je nastavak njezinog dugogodišnjeg interesa za komunikaciju u svakodnevnom životu i u umjetnosti.

- Autorica uvodi posjetitelje u izložbeni prostor, koristeći iskustva koja je sakupila istražujući terapeutsku primjenu hipnoze na način kako je to radio američki psihijatar Milton Erickson pedesetih godina prošlog stoljeća, ističu organizatori izložbe.

- Izložba je instalacija, izložba putopisnih fotografija i animiranih tekstova u videima, ali je ona zapravo poticaj posjetiocima da osvijeste vlastito promatranje i vide onu priču koja je samo njima bitna, stoji u najavi.

Nika Radić (Zagreb, 1968.) diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti te završila povijest umjetnosti na sveučilištu u Beču. Trenutno živi između Zagreba i Berlina i radi pretežno u medijima videa, instalacije i fotografije.

Izlagala je na više od 200 izložbi pretežno u Europi,  te pisala tekstove o temama kojima se bavi i u svom umjetničkom radu i koji su objavljivani u knjigama i časopisima. Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada i boravila je na brojnim umjetničkim rezidencijama.

Njezina izložba u galeriji Kranjčar se održava uz potpore Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Goethe Instituta, Ville Kamogawa u Kyotu te ArtsLinka iz New Yorka, a bit će otvorena do 28. travnja.