Mangelos: Manifesti, teze, projekti i bilješke

Izložba umjetnika i člana Gorgone Dimitrija Bašičevića Mangelosa otvara se večeras u 20 sati, u zagrebačkoj Galeriji Nova. Njegova umjetnička djela nalaze se u kolekcijama najvažnijih svjetskih muzeja poput Tatea ili MoMa-e.

Dimitrije Bašičević Mangelos bio je povjesničar umjetnosti, kritičar i kustos Galerije suvremene umjetnosti u Zagrebu, i u posljednjih trideset godina postupno je stjecao svjetsku slavu kao Mangelos noartist, stoji u najavi izložbe.

Izložba s bavi posljednjom dekadom njegova rada: manifestima, tezama, projektima i bilješkama koje je pisao sedamdesetih godina na drvenim tablama i novinskim isječcima, globusima i u crno preboojanim tiskanim knjižicama.

- U Manifestima je Mangelos dijalogizirao i sporio sa svime što je proučavao, a njegov je raspon interesa bio velik, od filozofije i umjetnosti do psihoanalize, biologije i fizike. Humor i ironija bili su prisutni u načinu kojim je izlagao svoje misli: kritizirao je autoritete i kombinirao različite strane jezike u raskoraku između pretenciozne poruke i duhovite rečenice, ističu organizatori izložbe.

Dimitrije Bašičević (1921., Šid – 1987., Zagreb) je živio i radio u Zagrebu. Bio je član neoavangardne grupe Gorgona, aktivne u Zagrebu između 1959. i 1966. godine. Samostalne je izložbe imao u prestižnim svjetskim muzejima i galerijama te je sudjelovao na mnogim grupnim izložbama.

Njegova umjetnička djela nalaze se u kolekcijama londonskog muzeja Tate Modern, pariškog Muzeja George Pompidou, njujorškog Muzeja moderne umjetnosti (MoMa), pitsburškog Umjetničkog muzeja Carnegie. Godine 2003. izdane su mu monografije na engleskom, njemačkom, španjolskom i portugalskom jeziku, podsjećaju iz Galerije Nova.

Kustosica izložbe je Branka Stipančić, koja će u utorak, 9. travnja, u 18h održati stručno vodstvo izložbom, a izložba je otvorena je do 18. svibnja.

Pogledajte emisiju iz ciklusa Jedno djelo posvećenu Mangelosovu radu -+01, koju prikazujemo na usluzi HRTi: