'Rijeka 2020' poziva gospodarstvenike na suradnju

Javni poziv gospodarskim subjektima koji žele sudjelovati u realizaciji projekta Europske prijestolnice kulture 'Rijeka 2020' kao dobavljači ili pokrovitelji bit će objavljen 5. travnja, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori u Rijeci.

Poziv se odnosi na gospodarstvenike koji žele pridonijeti kulturnom programu 'Rijeka 2020' kao pokrovitelji događaja s 200.000 kuna, s tim da 80 posto plate prilikom potpisa ugovora, a ostalo pokrivaju kroz radove, robu ili usluge.

Drugi model je angažman gospodarstvenika kao službenih dobavljača, koji 20 posto iznosa plaćaju priliko potpisa ugovora, a 80 posto pokrivaju robom, uslugama ili radovima. U tom modelu su tri kategorije, zlatni službeni dobavljač sa 700.000 kuna, srebrni s 350.000 i brončani s 200.000 kuna vrijednosti. Za dobavljača mogu se javiti gospodarstvenici spremni uložiti 5000 kuna kroz robu, radove ili usluge.

Poziv se ponajprije odnosi na gospodarske subjekte s područja kreativnih, umjetničkih i zabavnih djelatnosti, medija i komunikacije, hrane i pića, ugostiteljstva, prijevoza, informacijskih i komunikacijskih tehnologija, trgovine, mode i dizajna, osiguranja, istraživanja i inovacija.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore u Rijeci Vidoje Vujić rekao je da se Županijska komora sa zadovoljstvom uključila u tu aktivnost, predstavljajući 10.000 tvrtaka na području Primorsko-goranske županije.

Podsjetio je da je to druga aktivnost koja povezuje gospodarstvo i projekt 'Rijeka 2020', nakon utemeljenja Poslovnog kluba koji ima 80 članova, a cilj je da ih do 2020. ima 2000.

- Taj klub djeluje filantropski te pomaže projektu EPK donacijama u ime cijelog kluba, a ne pojedinačno. Model pokrovitelja i dobavljača omogućuje svakom gospodarskom subjektu da se izravno angažira u tom projektu, rečeno je.

Vujić je rekao kako se namjerava raspisati natječaji za realizaciju nezavisnih projekata gospodarstvenika u sklopu EPK, a direktorica tvrtke 'Rijeka 2020' Emina Višnić rekla je da se tako veliki kulturni projekti moraju razvijati u suradnji s gospodarstvom.

- Izrazito je važno da u razvoju i ostvarenju projekta ne sudjeluju samo kulturni i umjetnički čimbenici, nego da se otvore kanali za uključenje što šireg spektra ljudi i organizacija, istaknula je Višnić i dodala da takvi projekti donose dugoročne rezultate te kako se kod dosadašnjih europskih prijestolnica kulture pokazalo da se znatno povećava turistički promet i raste kvaliteta turističke ponude otvaranjem novih sadržaja.

Sve o našoj budućoj prijestolnici kulture Rijeci možete doznati u serijalu EPK za početnike koji prikazujemo na usluzi HRTi: