In memoriam Josip Zovko: 'Da mi je biti morski pas'

U povodu smrti splitskoga glumca Josipa Zovka večeras u 20.05 sati na HRT3 prikazujemo film Ognjena Sviličića 'Da mi je biti morski pas'.

Priča prati Kristijana i Matu, dvojicu mladića iz Dalmatinske zagore, koji jedne večeri dolaze u Split u potrazi za djevojkama i dobrom zabavom. Za to vrijeme u stanu Dumanić traje prepirka između Ive i njegove trudne žene Dode. Ive je dobio otkaz u pivovari jer je nehotice stisnuo pogrešan gumb pa će se u cijelom Splitu točiti loše pivo. Mnoštvo neobičnih lica gube se i pronalaze u raznim duhovitim situacijama, svi zapleti i raspleti postaju slika jedne simpatične i šašave splitske noći..
Poginuo poznati splitski glumac Josip Zovko

Film 'Da mi je biti morski pas' nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije dobio je među ostalim sljedeće nagrade: četiri Zlatne arene i Oktavijana, nagradu Društva filmskih kritičara Hrvatske, na Festivalu hrvatskog filma u Puli '99. Uspješno je sudjelovao na 48. međunarodnom festivalu u Mannheimu, na Festivalu Alpe-Adria u Trstu i Međunarodnom filmskom festivalu u Valenciji.

U ostvarenju scenarista, redatelja i skladatelja Ognjena Sviličića glume Vedran Mlikota, Josip Zovko, Elvis Bošnjak, Bruna Bebić-Tudor, Edita Majić, Ecija Ojdanić, Jasna Jukić te kao gost Vanča Kljaković. Direktor fotografije je Vedran Šamanović, majstor tona Toni Jurković, a dramaturg Pavo Marinković. Montažu potpisuje Staša Čelan, kostimografiju Ruta Knežević, a scenografiju Gorana Stepan, dok je producentica Božica Obad.